Vesti u Berlinu: Tajni kartel kontroliše tržište

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jul.2017, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" u Berlinu: Tajni kartel kontroliše tržište

Veliki automobilski koncerni redovno su održavali tajne sastanke na kojima su dogovarali cene, planove razvoja tehnike, isporuke, aktivnosti u vezi s problemima s lažno prikazanim podacima o kvalitetu izduvnih gasova i slično, piše Špigel-onlajn.

Folksvagen, Audi, Porše, BMNj i Dajmler su na ovaj način svesno kršili propise o konkurenciji na tržištu i prekršili antikartelske zakone, navodi ovaj portal.

Ovo nije prvi takav slučaj jer je 2011. godine Dajmler >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kaznila Evropska komisija sa 1,1 milijardi evra zbog dogovaranja cena automobila Mercedes sa drugim proizvođačima.

Ovako visoka kazna je delimično delovala jer je u najnovijim dešavanjima ova kompanija retko učestvovala, saznaje list "Ziddojče cajtung", verovatno prepoznajući da se radi o nedozvoljenim aktivnostima.

Dajmler je posle iskustva iz 2011. godine oformio posebne pravne timove koji savetuju rukovodstvo o tome šta se smatra kršenjem zakona o lojalnoj konkurenciji, a šta ne.

Nakon što je nova afera izbila na videlo, Folksvagen i Dajmler su antimonopolskom sudu uputili tužbe protiv samih sebe, nadajući se da će na taj način izbeći ili umanjiti kazne.

Da li će ovaj trik uspeti, ostaje da se vidi, ali šef nemačkog ureda za zaštitu potrošača Klaus Miler najavljuje talas tužbi.

Desetine hiljada kupaca automobila nameravaju da traže povraćaj novca za "verovatno preskupo plaćene automobile", kaže Miler.

Njegovo udruženje već radi na nacrtu modela zajedničke tužbe koju će kupci moći da podnesu, tako da ne moraju da idu pojedinačno na sud.

Proteklog petka akcije pet najvećih proizvođača su zabeležile veliki pad jer akcionari računaju da će koncerni morati da izdvoje velike svote novca za tužbe.

Šef sindikata IG-Metal Jerg Hofman pozvao je čitavu branšu na veću transparentnost u radu, a ponašanje kartela nazvao "apsolutno neprihvatljivim".

On sam je inače u nadzornom odboru Folksvagena.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.