Venecuela: Kupci hrane daju otiske prstiju

Izvor: Mondo, 23.Avg.2014, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela: Kupci hrane daju otiske prstiju

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro naložio je kupci hrane u svim maloprodajnim objektima, moraju da daju otiske prstiju,kao meru borbe protiv nestašica i krijumčarenja hrane.

Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Objavljujući ovu meru Maduro je uporedio sa sistemom provere za vreme izbora, kada se takođe koriste otisci prstiju da se spreče glasači da ne glasaju više puta.Najavljeno je instaliranje specijalnih digitalnih čitaća otisaka prstiju.

Očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << se da će ovaj sistem obaveznog davanja otisaka prstiju u maloprodajnim radnjama biti uveden već od januara. Rok za uvođenje specijalne opreme za čitanje otisaka je 30. novembar.

Venecuelanska socijalistička vlada procenjuje da se skoro 40 odsto osnovnih proizvoda koje subvencioniše država prokrijumčare u Kolumbiju gde se prodaju po mnogo višim cenama, kao i ekvivalent od 100.000 barela nafte dnevno, što donosi godišnji gubitak od 3,65 milijardi dolara.

Razlog za ovo krijumčarenje je ogromnim razlikama u cenama između Kolumbije i Venecuele, gde su zbog visokih subvencija i kontrisanih cena, cene proizvoda niske van svake konkurencije.

Venecuela, zemlja sa ogromnim rezervama nafte, takođe nudi benzin po najnižim cenama na svetu, rezervoar se može napuniti po ceni manjoj od cene flaše vode. Teško je tome odoleti u Kolumbiji gde litar benzina košta 1,18 dolara.

Osnovni proizvodi kao što su mleko, šećer ili toalet papir mogu biti do pedeset puta niži u Venecueli nego u Kolumbiji.

Međutim to se u svakodnevnici za Venecuelance ogleda u velikimnestašcama, od deozodoransa, do plastičnih zatvarača za flaše, brašna ili lekova.

Ranije ovog meseca venecuelanska vlada je noću zatvorila granicu sa Kolumbijom, gde se smatra da ide najveći deo prokrijumčarenih proizvoda.

"Biomterjiski sistem biće savršen", rekao je Maduro, političkinaslednik pokojnog predsednika Uga Čavesa i njegovog programa "Socijalizam 21. stoleća".

Opozicija u zemlji smatra da je za ekonomsku krizu odgovorna neuspela socijalistička politika koju je država vodila poslednjih 15 godina, koju je pokrenuo Čaves.

Nova mera je hladno dočekana u zemlji, mnogi su ogorčeni što će vlada sada određivati šta mogu da kupuju, i smatraju da je to kaouvođenje tačkica za kupovinu namirnica, slično onome što se radi na Kubi.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Venecuela: Za kupovinu hrane uzima se otisak prstiju

Izvor: Blic, 23.Avg.2014

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro naložio je kupci hrane u svim maloprodajnim objektima, moraju da daju otiske prstiju,kao meru borbe protiv nestašica i krijumčarenja hrane, prenose mediji...Objavljujući ovu meru Maduro je uporedio sa sistemom provere za vreme izbora, kada se takođe koriste...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.