Vazduh u Skoplju dvostruko otrovniji nego u Budimpešti

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vazduh u Skoplju dvostruko otrovniji nego u Budimpešti

Skoplje je grad s najzagađenijim vazduhom u Evropi, a to aerozagađenje je uzrok 35 odsto smrtnih slučajeva, objavio je Institut za javno zdravlje Makedonije.

Zagađenje vazduha Skoplja otrovnim i kancerogenim česticama danas je oko 10 puta veće od dozvoljenih granica.

Zajedničkim istraživanjem sa Meteorološkim institutom je utvrđeno da su u poslednje tri godine najubistvenije sitne kancerogene čestice 2,4 PM, čija koncentracija u Skoplju dostiže 70 mikrograma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po kubnom metru što je dvostruko više nego u drugim najzagađenijim gradovima Evrope - Budimpešti i Bukureštu.

Po rečima Dragana Đorđeva iz Instutita za javno zdravlje, potvđeno je da se zbog ekstremnog aerozagađenja godišnje gubi 1.300 života u Makedoniji.

- Najviše ljudi umiru kada je je najveće zagađenje, a to je zimi. Od 30 do 35 odsto smrtnih slučajeva se povezuje sa aerozagađenjem, a najčeše u ranjivim grupama. To su prilično velike brojke - rekao je Đorđev.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.