Izvor: Danas, 30.Jan.2015, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važan test za Vladu

Rim - Italijanski parlament birao je juče novog šefa države, naslednika dosadašnjeg predsednika Đorđa Napolitana. Osamdesetdevetogodišnji Napolitano proveo je devet godina na toj funkciji, a 14. januara se povukao. On je prvi predsednik u Italiji države koji je bio reizabran, kao i prvi komunista koji je obavljao takvu dužnost.

Nedugo nakon reizbora u aprilu 2013. Napolitano je pomenuo da postoji mogućnost da se prevremeno povuče sa funkcije, što je ponovio 18. decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << tokom tradicionalnog božićnog susreta s predstavnicima diplomatskog kora. Italijansko zakonodavstvo nalaže da posle zvaničnog objavljivanja ostavke parlament treba da se sastane u roku od dve sedmice na zajedničkoj sednici kako bi bio izabran novi predsednik. Novog šefa države biraju članovi Predstavničkog doma i Senata, te predstavnici italijanskih regija, odnosno oko hiljadu zvaničnika učestvuje u tome. Očekivalo se da novi predsednik neće biti izabran u prve tri runde glasanja, kada je bila potrebna dvotrećinska većina, dok je u četvrtom pokušaju dovoljna prosta veličina.

Poznavaoci prilika ocenjuje da je izbor novog predsednika značajan test za vladu premijera Matea Rencija, koji je priželjkivao da vidi na tom mestu „neku prijateljsku ličnost“. Kao glavni kandidat za šefa države važio je Serđo Matarela, bivši ministar u vladi Masima D’Aleme.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.