Vatikan brani kardinala optuženog za propuste

Izvor: Blic, 02.Jun.2015, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan brani kardinala optuženog za propuste

Vatikan je juče stao u odbranu australijskog kardinala i vatikanskog šefa finansija Džordža Pela, povodom optužbi koje je na njegov račun izneo jedan od članova komisije pape Franje za seksualne zloupotrebe.

Džordž Pel

Piter Sonders, jedan od 17 članova pomenute komisije, koja papu savetuje kako da iskoreni seksualne zloupotrebe u katoličkoj crkvi, je juče na australijskoj televiziji rekao kako kardinala Pela treba otpustiti zbog navodnih propusta u zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dece, prenosi Rojters.

Ubrzo nakon emitovanja tog programa kardinal Pel je izdao saopštenje u kojem je Sondersove komentare nazvao "lažnim" i "sramotnim", ističući kako će se o ovome konsultovati sa svojim pravnim savetnicima.

Pel poriče da je svojevremeno sveštenike optužene za seksualne zloupotrebe premeštao iz jedne parohije u drugu i kako je jednoj od žrtava nudio nagradu ukoliko bi odustala od žalbe.

Sondersov komentar o Pelu odslikava napetosti u katoličkoj crkvi oko odnosa prema zloupotrebi dece, koja je njena rak rana već gotovo dve decenije.

"Kardinal Pel je uvek pažljivo i detaljno odgovarao na pitanja australijskih vlasti", istakao je danas portparol Vatikana Federiko Lombardi u Pelovu odbranu, dodajući da se njegovi argumenti povodom Sondersove "prozivke" mogu smatrati pouzdanim i dostojnim poštovanja.

Sonders je, inače, u pomenutoj izjavi na australijskom Kanalu 9 rekao i kako Pel izvrgava ruglu pomenutu papinu komisiju, samog papu, a najviše žrtve svešteničkih zloupotreba, okarakterisavši ga kao osobu talentovanu da ocrni ljude, hladnu, gotovo sociopatski nastrojenu.

Sonders, inače Britanac, koji je kao dete i sam bio žrtva zloupotrebe od strane izvesnog pripadnika Crkve, je u prošlosti pretio kako će napustiti komisiju za seksualne zlouptrebe ukoliko ona ne počne žustrije da se obračunava sa biskupima za koje se sumnja da su prikrivali sveštenike pod svojim nadzorom koji su počinili seksualne zloupotrebe.

U Australiji se, inače, u poslednje vreme vodi istraga o eventualnim seksualnim zloupotrebama u gradu Balarat, u državi Viktorija, u kojem je Pel sedamdesetih godina bio sveštenik. Kardinal Pel ističe kako su nedavna saslušanja vezana za ovaj gradić podgrejala neke optužbe kojih je on ranije već bio oslobođen.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.