Vatikan: Stepinac postaje svetac ove jeseni

Izvor: BKTV News, 20.Apr.2014, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan: Stepinac postaje svetac ove jeseni

Kanonizacija Stepinca predviđena je da bude održana u Rimu, međutim, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zamoliće papu Franju da Alojzija Stepinca proglasi svetim u Zagrebu.

Dobro obavešteni izvori iz Vatikana potvrdili su zagrebačkom “Jutarnjem listu” da će kardinal Alojzije Stepinac, koji već sad ima formalni status blaženog, biti uskoro u Rimu proglašen za sveca, ali će to verovatno biti tek na jesen, a ne u maju kako se očekivalo.
Kanonizacija Stepinca predviđena >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je da bude održana u Rimu, jer je prethodni papa Benedikt XVI uveo pravilo da se beatifikacije (proglašenje blaženim) obavljaju u sredini u kojoj je blaženik delovao i u kojoj će biti slavljen, a da kanonizacije budu u Rimu, jer se svetac slavi u celoj Rimokatoličkoj crkvi.

Benedikt XVI je takođe uveo pravilo da beatifikaciju, po papinskom dekretu, obavlja neki kardinal ili mesni nadbiskup, a da kanonizaciju obavlja sam papa.
“Jutarnji list” navodi, međutim, da će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zamolitipapu Franju da Alojzija Stepinca proglasi svetim u Zagrebu.
Izvor: telegraf.r

Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Bozanić: Stepinac će biti svetac

Izvor: B92, 20.Apr.2014

Zagreb -- Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić je na svečanoj uskršnjoj misi izjavio da "niko i ništa" ne može zaustaviti proglašenje Alojzija Stepinca katoličkim svecem...Bozanić je na misi u Zagrebačkoj katedrali rekao da su "protivnici hrišćanstva" decenijama pokušavali da zatru i sam pomen...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.