Vanredno stanje u Burkina Faso

Izvor: VOA, 30.Okt.2014, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje u Burkina Faso

Predsednik Burkine Faso proglasio je vanredno stanje i raspustio vladu, pošto su demonstranti upali u zgradu parlamenta i druge vladine objekte.

Do nemira je došlo dok su se zakonodavci pripremali da glasaju o predloženom ustavnom amandmanu kojim bi se dugogodišnjem predsedniku Blezu Kompaoreu omogućilo da se kandiduje za još jedan mandat na izborima sledeće godine.

Vlada je saopštila da povlači predlog, a predsednik kasno popodne u pisanom saopštenju naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da je spreman da počne razgovore sa opozicijom.

Izveštač Glasa Amerike iz glavnog grada Burkine Faso Uagadugua prenosi da je grupa demonstranata i najviših vojnih zvaničnika otišla u predsedničku palatu na razgovor sa Kompaoreom.

Vladajuća partija mesecima pokušava da promeni ustav i eliminiše ograničenje na dva predsednička mandata, koje je stupilo na snagu 2000. godine.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.