Valensa želi da vidi slobodnu Kubu

Izvor: B92, 21.Okt.2014, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valensa želi da vidi slobodnu Kubu

Bivši predsednik Poljske Leh Valensa ponudio svoju pomoć kubanskoj opoziciji u demokratizaciji te komunističke države.

"Da li ću pre smrti doživeti da vidim slobodnu Kubu?", zapitao se Valensa, vodja prvog nezavisnog sindikata u Sovjetskom bloku, "Solidarnosti", i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine u intervjuu datom kubanskoj disidentkinji Joani Sančes, a prenela je agencija AFP.

"Recite mi šta mogu da uradim da vam pomognem da ubrzate proces demokratizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vašoj zemlji", rekao je Valensa u intervjuu Sančesovoj, objavljenom na njenom sajtu koji je na Kubi blokiran.

Joani Sančes je istaknuta ličnost kubanske opozicije, ali u Kubi nije toliko poznata javnosti zbog ograničenog pristupa stanovništva Internetu, podseća francuska agencija.

Valensa je istakao kako veruje da stvari u komunističkoj Kubi mogu da se promene. "Tokom osamdesetih, kad su ljude pitali da li misle da Poljska može da se demokratizuje, svi su odgovarali da za to ne postoji ni najmanja šansa", rekao je poljski političar.

On je dodao: "Sad se nalazite u ovakvoj situaciji jer malo ljudi veruje da će se stvari promeniti, ali morate da se probudite i potražite te vrednosti, koje su ukorenjene u svakoj naciji. Moramo da izadjemo na ulice i da udjemo u fabrike da bismo uverili druge u to."

Valensa je istakao i da postoji potreba da se na Kubi izgrade strukture koje će predvoditi odgovorni lideri.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.