Vakcina u spreju protiv ebole

Izvor: VOA, 12.Nov.2014, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina u spreju protiv ebole

Istraživači su razvili pojedinačnu dozu vakcine protiv ebole koja je zaštitila majmune od infekcije tokom više od četiri meseca.

Vakcina se daje kroz nos u vidu spreja i štiti primate kroz respiratorni trakt. Ključna prednost je, prema rečima istraživača Marije Krojl sa univerziteta Teksasa u Ostinu, to što vakcina potencijalno može da spreči prenošenje virusa od nenamernog uboda iglom u slučaju nebezbednog rukovanja medicinskim otpadom.

Vest o vakcini >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << objavljena je u časopisu Američkog udruženja hemičara. Vakcina za inhaliranje koristi adenovirus, koji uzrokuje uobičajenu prehladu. U studiji u kojoj su korišćeni majmuni, ni jedan od tri primate koji su primili vakcinu nije bio inficiran kada je izložen ebola virusu bar u narednih 20 nedelja.

Istraživači su  dali vakcinu majmunima i intravenozno, koja je takođe zaštitila životinje. Oni kažu da je potrebno još rada na formuli i dodaju da je oblik iste vakcina za ispod jezika, takođe u razvojnoj fazi.  Najmanje još dve vrste vakcine protiv ebole prolaze fazu kliničkih ispitivanja u Sjedinjenim Državama i Africi. 

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.