VUČIĆ SA PATRIJARHOM: Gde ima crkve, ima i srpskog naroda, Hram do 2019.

Izvor: Kurir, 25.Mar.2016, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ SA PATRIJARHOM: Gde ima crkve, ima i srpskog naroda, Hram do 2019.

BEOGRAD - Odnosi države i Srpske pravoslavne crkve dobri su, složili su se danas premijer Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej.

Vučić je nakon razgovora u Patrijaršiji novinarima izjavio da ti odnosi nisu samo korektni, već dobri, ali da su isto tako dobri odnosi s drugim verskim zajednicama. Ipak, kako je rekao, država je zahvalna posebno SPC jer "tamo gde je ima, a nema srpske države, naš narod opstaje zahvaljujući njenom prisustvu".

"Malo ko bi opstao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Lici, Baniji, Kordunu, u drugim delovima Hrvatske da nije Crkve. Slično je i na Kosovu i Metohiji, gde je narod ostao svugde tamo gde imamo crkve i manastire. U drugim delovima teško da opstajemo. Takvo je stanje i u dijaspori, svuda gde imamo SPC ona objedinjuejje naš narod", rekao je Vučić.

On je obećao pomoć države u završetku Hrama Svetog Save najavljujući da bi to trebalo da bude 2019. na osam vekova od stvaranja prve srpske arhiepiskopije i istakavši da će to biti velelepni i najlepši hram u svetu.

Prema njegovim rečima, SPC ne treba da brine, država će pomoći, jer to nije samo verski,već i kulturni spomenik koji će privući mnoge ljude da posete Beograd i Srbiju. Tema razgovora bila je RS, te je Vučić poručio da Srbija ne može da dozvoli bilo kakvo bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka Srpske, da će poštovati Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH, ali isto tako i integritet RS.

Pred nama su, pomenuo je, teškle godišnjice, posebno godišnjica stvaranja logora Jasenovac. "Potpuno smo prihvatili ideju, molbu i zahtev patrijarha da zajednički sve probleme rešavamo, da se pripadnici našeg naroda ne dele po svim osnovama i na sve načine, jer samo zajedno mopžemo rešiti nase najveće i goruće probleme", naveo je premijer.

Autor: Tanjug,Foto: Tanjug Rade Prelić

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.