VIDEO: Zašto je SSSR izgubio trku za Mesec?

Izvor: Vesti-online.com, 25.Avg.2016, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Zašto je SSSR izgubio trku za Mesec?

Sovjetski Savez je od samog početka imao veće šanse da pobedi u toj trci, ali kada je Džon Kenedi 1962. godine izjavio da je prioritet osvajanje Meseca, prvi sekretar CK KPSS Nikita Hruščov je ostao nem, jer "ga je više interesovalo stvaranje interkontinentalnih balističkih raketa", kažu američki eksperti.

Pritom, rad na osvajanju Meseca nisu od samog početka poverili legendarnom naučniku Sergeju Koroljovu, već njegovom suparniku Vladimiru Čelomeju, prema kome je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Hruščov bio više naklonjen. Ali Čelomej nije bio toliko iskusan i sposoban kao Koroljov.

Tako da SSSR nije mogao da za kratko vreme stvori pandan američkoj superteškoj raketi Saturn V. Mada eksperti priznaju da su sovjetske rakete zatim pokazale da su bolje od američkih, jedino što je bilo potrebno duže vreme za njihovo stvaranje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.