(VIDEO) SKANDAL U CENTRU LJUBLJANE: Obesni slovenački harmonikaš ometao srpski narodni skup

Izvor: Kurir, 31.Avg.2015, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) SKANDAL U CENTRU LJUBLJANE: Obesni slovenački harmonikaš ometao srpski narodni skup

Umesto da prolaznici uživaju u narodnom folkloru i stvaralaštvu, drami i poeziji koje su Srbi u Sloveniji priredili da prikažu svojim komšijama, pojavio se slovenački solo harmonikaš koji je ometao celu kulturnu manifestaciju i vređao članove srpskog udurženja

LJUBLJANA – Članovi i prijatelji Saveza srpske dijaspore u Sloveniji su u Ljubljani organizovali kulturni protest, s kojim su želeli da izraze nezadovoljstvo sa svojim položajem u slovenačkoj državi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Oni su u subotu od Bežigrada krenuli do Prešernovog trga u centru Ljubljane gde su nameravali da izvedu kulturno-umetnički program.

Umesto da prolaznici uživaju u narodnom folkloru i stvaralaštvu, drami i poeziji koje su Srbi u Sloveniji priredili da prikažu svojim komšijama, pojavio se slovenački solo harmonikaš koji je ometao celu kulturno-protestnu manifestaciju.

Bezobrazni harmonikaš sa svojom muzikom je počeo poprilično da nervira učesnike manifestacije, ali takođe i one koji su hteli da gledaju skup. Što je još gore on je tokom svog solo nastupa vređao članove srpskog udurženja nazivajući ih pogrdnim rečima.

Dosadni solo nastupač s harmonikom nije nimalo zanimao grupu policajaca koji su sa strane ceo incident posmatrali, i po njima on verovatno nije remetio javni red i mir iako je skup uredno bio prijavljen iako je veoma gorljiv počeo da svira harmoniku kada su članovi srpske inicjative došli na Prešernov trg.

Savez srpske dijaspore je sa svojim ironičnim nastupom želeo da upozori slovenačku javnost na neuređenost njihovog položaja i neprihvatanje srpske zajednice kao ravnopravnog partnera.

Članovi civilne inicijative saveta srpske narodne dijaspore zahtevaju priznanje statusa nacionalne manjine, mogućnost obrazovanja na srpskom jeziku i pravo do političkog organizovanja u Sloveniji.

Cilj protesta koji je harmonikaš planirao da ometa bio je upozorenje i zahtev da se očuva nacionalni identitet i jezik, piše slovenačka Mladina.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.