(VIDEO) OKUPACIJA: Norveška serija koja je razbesnela Putina i Ruse!

Izvor: Kurir, 29.Avg.2015, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) OKUPACIJA: Norveška serija koja je razbesnela Putina i Ruse!

Norveška televizija kreće sa prikazivanjem jedne od najskupljih i najkontroverznijih serija u svojoj istoriji "Okupacija". Tema serije je već izazvala diplomatski skandal sa Rusijom budući da se bavi ruskom okupacijom Norveške.

Norveška tv stanica TV 2 krajem sepembra kreće s prikazivanjem jedne od najskupljih (gotovo 10 miliona eura), ali i najkontroverznijih serije u svojoj istoriji - “Okkupert” (“Okupirani”), za koju je scenario napisao najpoznatiji živi norveški >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pisac krimića Jo Nesbo.

Tema serije je – ruska okupacija Norveške! Već je treiler izazvao takvu gužvu u norveško-ruskim odnosima da je rusko poslanstvo u Oslu poslalo besnu protestnu notu, a neki norveški analitičari i istoričari govore da će serija još više zakomplikovati postojeće napetosti između Zapada i Rusije, zbog rata u Ukrajini.

Ukratk, o čemu se radi u seriji? Na vlast u Noveškoj dolazi radikalna ekološka stranka koja obustavlja vađenje i proizvodnju nafte i gasa u Severnom moru. Taj potez izaziva Kremlj na vojnu reakciju i ruska vojska okupira Norvešku i preuzima kontrolu nad svim nalazištima i bušotinama nafte i gasa. Već u trejleru se mogu uočiti sve fobije, predrasude i stereotipi o Rusiji i Putinu, koji se zadnjih meseci pojavljuju u skandinavskoj i baltičkoj javnosti, opisuju seriju moskovski mediji.

Interesovanje za seriju je veliko i prava prikazivanja su već otkupili u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Nemačkoj, Danskoj, Španiji i Belgiji.

Redatelj Okupiranih Erik Skjoldbjærg kaže da to nije “serija o Rusima, nego o reakcijama i osećajima Norvežana na tu fiktivnu situaciju!”  Inače, serija je prvo bila predložena državnoj tv stanici NRK koja je odbila da realizuje taj delikatni politički projekat. No, interes prema seriji je već počeo da rasti pa su je, na neviđeno, već otkupili u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Njemačkoj, Danskoj, Španjij i Belgiji.

Zanimljivo da u seriji glumi i litvanska glumica Ingeborg Dapkunaite, koja se proslavila u filmovima velikog Putinovog obožavatelja i osvajača Oskara, ruskog režisera Nikite Mihalkova ("Opijeni suncem"), i koja je dobila i najveću rusku filmsku nagradu "Nika" za film “Podmoskovske večeri”.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.