(VIDEO) NOVA SNOUDENOVA BOMBA: Britanija aktivno pomaže američkoj NSA u špijuniranju!

Izvor: Kurir, 03.Jun.2015, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) NOVA SNOUDENOVA BOMBA: Britanija aktivno pomaže američkoj NSA u špijuniranju!

I premijer Dejvid Kameron je u bazi podataka baš kao i svi drugi, a u Britaniji je instalirana američka špijunska oprema, kaže najpoznatiji špijun prebeg

LONDON - Bivši američki obaveštajac Edvard Snouden kritikovao je Veliku Britaniju zbog toga što igra aktivnu ulogu u mreži nadgledanja koju je osnovala američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) i reko da su žrtvovana prava i potrebe britanskih građana.

"Zašto je britanska vlada toliko tajnovita? Čega >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se toliko plaši - svojih građana? Oni se plaše štetne javne debate. Jer kada bi javnost znala šta rade, mogli bismo da ih tužimo i pobedili bismo... Britanska vlada ne pokušava da sačuva građanske slobode, već da ih ograniči", rekao je Snouden odgovarajući na pitanja londonske publike putem video linka u organizaciji Amnesti internešenela.

#Snowden: NSA spies on Cameron; could have ‘backdoor’ into GCHQ http://t.co/M59Vp1LE9p pic.twitter.com/Q4R2WAs6EZ

U pitanjima i odgovorima, koji su trajali 40 minuta uoči specijalnog prikazivanja Oskarom nagrađenog dokumentarnog filma o Snoudenu "Građanin četiri", on je rekao da je nadgledanje masovnih razmera neefikasno u hvatanju terorista, ali je omogućilo vladi da "kopa" po životima poslušnih građana.

"Vlada u Velikoj Britaniji, zapravo, pokušava da reformiše zakone na vrlo negativan način", kazao je Snouden, dodajući da političari hoće da izmene zakon da bi hakovali kompjutere ljudi koji uopšte nisu obaveštajna meta, prenosi Raša tudej.

Snouden, koji je obelodanio tajni program nadzora NSA, kaže da je britanska bezbednosna agecnija GCHQ, zajedno sa drugim američkim saveznicima, bila neodgovorna zato što je dozvolila da NSA instalira tehnologiju za nadgledanje i diktira kako da se koristi.

"NSA je dizajnirala čak i sisteme koji funkcionišu u Velikoj Britaniji, što znači da je u vašoj zemlji instalirana američka špijunska oprema i vlada jednostavno veruje NSA da će im dati nešto čemu nemaju pristup, da to neće upotrebiti protiv vas", izjavio je Snouden.

Senators finally credit Edward Snowden for his role in Patriot Act reforms http://t.co/0yre1sDWnA

"(Britanski premijer) Dejvid Kameron se nalazi u bazama podataka kao i svi drugi", rekao je on kada su ga pitali da li američke agencije imaju pristup podacima britanskih javnih ličnosti.

http://www.youtube.com/watch?v=up_REkkln9Y

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.