VIDEO: Albanci proglasili republiku usred Skoplja

Izvor: Radio 021, 18.Sep.2014, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Albanci proglasili republiku usred Skoplja

Nekadašnji lider albanske Partije za demokratsko delovanje u Makedoniji Nevzat Haljilji proglasio je danas na skopskom trgu Skenderebeg "republiku Iliridu".

Kako je naveo, "republika Ilirida" se zasniva na Ustavu SAD u čijoj preambuli stoji da svako ljudsko biće ima pravo da upravlja samim sobom. Haljilji je rekao i da se ta republika zasniva na stavu američkog predsednika Vudre Vilsona koji je govorio da narodi imaju pravo na samoopredeljenje.

Kao predsednik Iliride, traži >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da Makedonija funkcioniše kao država sa dve ravnopravne republike, Ilirida i Makedonija, po principu bivše zajednice Srbije i Crne Gore i belgijske federacije. "Danas smo proglasili Republiku Iliridu a Makedonija treba da se uredi kao Unija Iliride i Makedonije. Nismo za promenu spoljnih granica Makedonije ali treba definisati administrativne granice Iliride i Makedonije. To treba da bude urađeno po modelu koji su pre nekoliko godina imale Srbija i Crna Gora i koji Belgija i sada ima", rekao je Haljilji.

Ukoliko makedonske institucije budu ignorisale postavljene zahteve, Haljilji najavljuje referendum. "Mi Albanci u Makedoniji imamo 400 hiljada glasova", rekao je Haljilji.

Proglašenje Iliride je pozdravio i Idriz Sinani predsednik Međunarodnog foruma za ljudska prava koji je rekao da je proglašenje te republike kraj diskriminacije Albanaca u Makedoniji. "Makedonski Albanci su godinama manipulisani jer je prošlo toliko godina a mi smo i dalje građani druge kategorije ako ne i treće. Rat koji je otpočeo u ime nacionalnog ujedinjenja Albanaca u jednu državu izgubio je svoju misiju i završio kao ustanak za poštovanje ljudskih prava. To se zove izdaja jer se ni jedan Albanac ne bi dohvatio puške zarad ljuskih prava. Albanac se bori za slobodu i nacionalno ujedinjenje sa maticom zemljom, Albanijom", rekao je Sinani.

Sinani je apelovao na institucije Iliride da to poštuju i da svaki čovek bude slobodan da uživa ta prava bez obzira na etničku pripadost, rasu, boju i veru, jer je to jedini demokratski put koji se zasniva na savremenim ljudskim pravima i slobodama.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makedonija: Proglašena albanska republika “Ilirida”

Izvor: Večernje novosti, 18.Sep.2014

SKOPLjE - „Ceremonijalno“ proglašenje albanske takozvane „republike Iliride“ izvršeno je usred Skoplja, na platou ispred spomenika Skenderbegu, gde je akt o osnivanju pročitao samozvani predsednik, bivši poslanik makedonskog parlamenta i lider prve albanske stranke u samostalnoj Makedoniji...

Nastavak na Večernje novosti...

Albanci proglasili svoju republiku usred Skoplja

Izvor: Mondo, 19.Sep.2014, 01:37

Nekadašnji lider albanske Partije za demokratsko delovanje u Makedoniji Nevzat Haljilji proglasio je na skopskom..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.