VATRENA STIHIJA DIVLJA NA AZURNOJ OBALI Evakuisano više od 1.200 turista

Izvor: Blic, 27.Jul.2017, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VATRENA STIHIJA DIVLJA NA AZURNOJ OBALI Evakuisano više od 1.200 turista

Više od 12.000 stanovnika i turista na Azurnoj obali evakuisano je tokom noći zbog požara čije je lokalizovanje u toku, dok je vatrena stihija "progutala" 1.300 hektara šume i rastinja, a u najugroženijem regionu Var aktivna su još tri požara, javljaju francuski mediji pozivajući se na zvaničnike.

U požaru je izgoreo veliki pojas mediteranske šume, kao i veliki broj prikolica, kuća, hangara, ateljea i nekoliko vozila, saopštio je prefekt regiona Var na jugu Francuske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenosi AP.

- Nad požarom se upravo uspostavlja kontrola, optimisti smo - rekao je on, navodi "Figaro".

Turisti i stanovnici tog regiona su evakuisani u ranim jutarnjim satima zbog vetra koji tera požar ka Borm-le-Mimozi, a 60 osoba iz okoline meta Kap Bena evakuisano je čamcima, dok su se neki sklonili na plažu ili u automobile.

U gašenju požara učestvuje i četiri kanadera, a zbog požara zatvoren je lokalni aerodrom u Tulonu.

Vatrogasci, koji se već treći dan bore sa požarima, saopštili su da su iscrpljeni kao i da im je potrebno još ljudi i opreme za gašenje vatre.

Francuska se od ponedeljka bori sa vatrenom stihijom koja je zahvatila njene jugoistočne delove i Korziku, pri čemu je uništeno oko 7.000 hektara.

Sinoć je francuski premijer Eduar Filip obišao vatrogasce i evakuisane građane, koji su smešteni na javnim mestima u Bormu.

- Situacija je još nestabilna. Sutra će biti još intervencija vatrogasaca - rekao je on, dodavši da su ostala još tri aktivna požara u Varu.

Kako je naveo, u Varu više od 500 vatrogasaca gasi svaki od požara.

Požari gore i na ostrvu Korzika, gde je uništeno oko 2.000 hektara šuma i to je trenutno najveći požar u Francuskoj.

Početkom nedelje, Francuska je od EU zatražila pomoć u vidu aviona za gašenje požara.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je svoju podršku i poštovanje prema "onima koji se neumorno bore protiv požara koji pogadjaju naše teritorije", preneo je AFP.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.