Užas u dečjim logorima: Kopaju kobalt golim rukama

Izvor: Mondo, 28.Feb.2017, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užas u dečjim logorima: Kopaju kobalt golim rukama

U Kongu deca rade u opasnim rudnicima i uništavaju svoje zdravlje iskopavajući komponente neophodne za proizvodnju pametnih telefona.

Foto: Printscreen/YouTube

Deca rudari, među kojom su i četvorogodišnjaci, rade od ranog jutra kako bi iz rudnika iskopala sastojke potrebne za baterije. Radni dan mališana traje 12 časova, a plaćeni su mizerno.

Kongo je jedna od najsiromašnijih zemalja sveta, ali je bogata mineralima.

Najveći deo minerala, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kobalta pre svega, vadi se ručno sa starim alatom i u opasnim uslovima.

POGLEDAJTE SNIMAK:



Izvor: youtube

Kobalt je ključni sastojak u litijumskim baterijama koje napajaju pametne telefone i laptopove.

Deca rade bez opreme, maski i cipela u neljudskim uslovima.

El Ninjo uzima "danak": Milion dece gladuje

Tunele kopaju ručno bez ikakve podrške, pa se oni često urušavaju, a "rudari" se spuštaju u rudnike bez ikakve zaštite.

Deca uzimaju kobalt svojim rukama bez ikakve zaštite, iako Svetska zdravstvena organizacija upozorava da udisanje kobaltovog praha, kao i duža izloženost tom mineralu može da izazove dugoročne posledice.

AUŠVIC 2016: UŽASI logora u Severnoj Koreji

Na dnu tunela često se nalazi voda, koju siromašni meštani piju. Reč je o vodi koja dolazi iz rudnika, nakon što se pročiste minerali.

Lekari ističu da je teško prebrojati sve osobe koje imaju probleme sa zdravljem.

Lokalni lekar ističe da ima mnogo ljudi sa infekcijama, te da se i bebe rađaju sa infektivnim znakovima, a trudnice nemaju snage za porođaj.

Kobalt, uglavnom, po niskoj ceni kupuju kineski trgovci. Tu su i Indijci, koji ga kupuju i preprodaju na kineskom tržištu.

Kobalt se preprodaje kompanijama koje se bave proizvodnjom baterija, navodi "Skaj njuz".

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

DECA RUDARI Nemilosrdni poslodavci u rudnicima kobalta u Kongu nemaju milosti prema dečacima

Izvor: Blic, 28.Feb.2017

U Kongu deca rade u opasnim rudnicima i uništavaju svoje zdravlje iskopavajući komponente neophodne za proizvodnju pametnih telefona...Deca rudari, među kojom su i četvorogodišnjaci, rade od ranog jutra kako bi iz rudnika iskopala sastojke potrebne za baterije. Radni dan mališana traje 12 časova,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.