Uzajamne optužbe Irana i Saudijske Arabije za katastrofu u Jemenu

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzajamne optužbe Irana i Saudijske Arabije za katastrofu u Jemenu

Vlade u Rijadu i Teheranu međusobno se optužuju za odgovornost za izazvanu humanitarnu krizu u Jemenu, gde je u toku napredovanje šiitskih pobunjenika i istovremeno svakodnevni vazdušni napadi sunitske vojne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija.

Humanitarne organizacije su saopštile da su samo u poslednja 24 časa u vazdušnim udarima u Jemenu poginule desetine civila.

"Ako su stradali civili... to nije cilj operacije, ali kolateralne štete su moguće", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je portparol međunarodne koalicije Ahmed Aširi.

UNICEF je izrazio žaljenje zbog smrti 62 deteta koja su stradala u Jemenu, od kada su pre nedelju dana tamo počeli sukobi. Sunitska vojna koalicija je pre nedelju dana počela da bombarduje šiitske pobunjenike Hutije i snage lojalne bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu.

Visoki komesar UN za ljudska prava upozorio je da je Jemen na "ivici ponora".

Saudijski ministar spoljnih poslova Saud el-Fejsel je za konflikt u Jemenu optužio šiitske pobunjenike Hutije, Alija Abdulaha Saleha i Iran.

"Šitski borci i bivši predsednik Saleh, uz podršku Irana, pokušavaju da destabilizuju Jemen', rekao je on.

Iran je sa svoje strane upozorio da bi sukob u Jemenu mogao da se proširi na celi Bliski istok.

"Ratno žarište poguraće celi region da igra sa vatrom", rekao je zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Amir Abdolahijan i dodao da vojna operacija medjunarodne koalicije mora "odmah" prestane.

U ponedeljak je saopšteno da snage vojne koalicije drže pod kontrolom sve luke u Jemenu. Huti i njihovi saveznici osvojili su u septembru prošle godine glavni

grad Sanu, a predsednik države Abed Rabo Mansur Hadi najpre je

pobegao u južni grad Aden, a potom je otišao u Saudijsku Arabiju.

Međunarodne i regionalne sile optužuju Iran da podržava pobunjenike, što i oni i Teheran poriču.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.