Urugvaj: Vaskes nastavlja sa Muhikinom inicijativom oko marihuane

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urugvaj: Vaskes nastavlja sa Muhikinom inicijativom oko marihuane

Novi urugvajski predsednik, levičar Tabare Vaskes (75), koji na tom položaju danas zamenio Hosea Muhiku, izjavio je kako će dozvoliti vladi da nastavi sa jednom od najkontroverznijih inicijativa svog prethodnika - da Urugvaj postane prvo tržište marihuane na svetu pod patronatom države.

Onkolog, koji je već bio predsednik Urugvaja između 2005. i 2010. godine, ipak je ostavio mogućnost da taj projekat obustavi ukoliko se pokaže da ima negativne efekte.

Država >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još nije odabrala kompanije koje će proizvoditi marihuanu čija prodaja će ići preko apoteka.

Predsednik Vaskes je prilikom inauguracije apelovao na Urugvajce da zajednički rade na unapređenju javnog obrazovanja, zdravstva i stambenih uslova, istovremeno osuđujući nasilje koje danas opterećuje svet.

Vaskes je istakao kako je retko kad u istoriji čovečanstvo bilo tako uzdrmano kao danas, kada su mnogi delovi planete opterećeni nasiljem, strahom, terororm i netolerantnošću.

Vaskes je uzburkao urugvajsku političku scenu kada je postao predsednik te zemlje po prvi put, okončavši 170 godina dugu dominaciju samo dve partije u toj zemlji.

On je bio oprezniji i umereniji političar i levičar nego Muhika, nekadašnji borac urugvajske gerile i uzgajivač cveća, poznat po svom skromnom načinu života, koji zemlju ostavlja u ekonomskom usponu, sa platama koje rastu i nezaposlenošću na najnižem nivou u istoriji.

I bivši i sadašnji predsednik su predstavnici Širokog fronta, koalicije partija u rasponu od levocentrističkih demohrišćana do komunista.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.