Upucan vojnik u centru Otave, pucnji i u parlamentu

Izvor: Blic, 22.Okt.2014, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upucan vojnik u centru Otave, pucnji i u parlamentu

Nepoznati napadač ispalio je danas najmanje jedan hitac iz vatrenog oružja u vojnika koji je čuvao stražu ispred spomenika žrtvama rata u centru Otave, a potom je ušao u kompleks kanadskog parlamenta, gde su se takođe začuli pucnji, nakon čega je zgradu opkolila policija, preneli su kanadski mediji.

Policija je saopštila da je upucani vojnik u teškom stanju, prenosi francuski list "Mond" (Le Monde).

Američka agencija AP navodi da je više svedoka potvrdilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su čuli hice i videli naoružanog muškaraca kako trči ka zgradi parlamenta.

Portparol premijera Stivena Harpera izjavio je da je premijer bezbedan i da je napustio zgradu parlamenta.

Novinar kanadskog dnevnika "Glob end mejl" (Globe and Mail), koji se nalazi u zgradi parlamenta, kaže da je video jedno telo na zemlji, ali da "ne može da potvrdi da li se radi o napadaču ili policajcu".

Do današnje pucnjave je došlo samo dva dana nakon što je dva kanadska vojnika u Kvebeku pregazio muškarac naklonjen džihadistima, a jedan vojnik je pri tom i poginuo.

To je bio prvi takav incident u Kanadi otkako se ta država priključila borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku.

Kanadska vlada je ranije danas povećala nivo opasnosti od terorizma sa srednje na visoku, usled "opšteg porasta međusobne komunikacije" među pripadnicima radikalnih grupa kao što su Islamska država i Al Kaida, saopštio je portparol kanadskog ministra za javnu bezbednost Žan-Kristof De Le Ru.

"Povećanje nivoa opasnosti nije posledica neke konkretne pretnje", rekao je portparol, a preneo Rojters.

Novi nivo opasnosti od terorizma znači da je kanadska obaveštajna služba "uočila da pojedinac ili grupa unutar ili van Kanade ima nameru ili sposobnost da počini akt terorizma", rekao je De Le Ru.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ranjen vojnik u centru Otave, hici i u parlamentu

Izvor: Politika, 22.Okt.2014

Do pucnjave došlo je samo dva dana nakon što je dva kanadska vojnika u Kvebeku pregazio simpatizer džihadista..Otava – Nepoznati napadači ispalili su juče više hitaca iz vatrenog oružja, od kojih je jedan pogodio vojnika koji je čuvao stražu ispred Spomenika žrtvama rata u centru Otave. Pucnjava...

Nastavak na Politika...

NOVI INCIDENT Uhapšen muškarac u pokušaju da uđe u Belu kuću

Izvor: Blic, 23.Okt.2014, 07:17

Američka policija uhapsila je sinoć jednog muškarca koji je preskočio ogradu Bele kuće, u delu zdanja gde živi predsednik SAD Barak Obama..."Jedan muškarac je sinoć oko 19.00 preskočio ogradu u severnom delu Bele kuće i odmah je uhapšen", izjavio je Edvin Donavan, portparol elitne policijske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.