Upad u biro RSE u Bakuu

Izvor: VOA, 26.Dec.2014, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upad u biro RSE u Bakuu

Istražitelji državnog tužilaštva Azerbejdžana u pratnji pripadnika policije upali su u dopisništvo Radija Slobodna Evropa u Bakuu rano jutros, oduzeli kompjutere, dokumenta i pečate, i primorali zaposlene da napuste prostorije.

Glavni urednik Radija Slobodna Evropa Nenad Pejić nazvao je upad "flagrantnim kršenjem međunarodnih propisa i standarda na koje se Azerbejdžan obavezao", dodajući da su istražitelji državnog tužilaštva nekoliko sati ispitivali zaposlene, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da im niko nije objasnio zašto se sve to dogodilo.

Pejić je istakao da potez azerbejdžanske vlade nije iznenađenje, s obzirom da je već neko vreme izuzetno neprijateljski nastrojena prema medijima, i da je najmanje 200 novinara privedeno u poslednje tri godine. Azerbejdžansko tužilaštvo poslednjih meseci je organizovalo slične upade i u druge inostrane firme, uključujući i nevladine organizacije kao što su IREX, Nacionalni demokratski institut i Oxfam. Sve tri su posle toga zatvorene.

Džef Šel, predsedavajući Borda guvernera elektronskih medija, američke agencije koja finansira Radio Slobodna Evropa, kao i Glas Amerike, pozvao je na vladu Azerbejdžana da hitno omogući ponovno otvaranje biroa.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.