Ultimatum Poljskoj – ulje na vatru

Izvor: Deutsche Welle, 30.Jul.2016, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ultimatum Poljskoj – ulje na vatru

Evropska komisija je postavila ultimatum konzervativnoj poljskoj vladi: ili će poštovati odredbe pravne države ili će biti sankcija. Tim zaoštravanjem će stvari postati još gore, piše u svom komentaru Bartoš Dudek.

Predstoji vrela jesen na relaciji Brisel-Varšava. Konzervativna vlada u Poljskoj ima tri meseca da otkloni manjkavosti na polju pravne države. Najveći problem je dubiozna reforma Ustavnog suda, koja prema mišljenju međunarodne Venecijanske komisije praktično >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << tom sudu vezuje ruke. Prvi put u istoriji EU pokrenut je mehanizam uveden pre dve godine u kojem se jednoj državi članici postavlja ultimatum.

Kako je dotle dospela baš Poljska, zemlja koja je do sada važila za uzornog đaka tranzicije i primene briselskih pravila?

Čini se da je zakulisni vlastodržac Jaroslav Kačinjski, šef vladajuće partije Pravo i pravda, žestoko potcenio spoljnopolitičke posledice obračuna sa Ustavnim sudom. Evropska komisija nije jedina instanca koja smatra da su tako urušeni temelji pravne države. I američki predsednik Obama je tokom samita NATO u Varšavi jasno rekao šta o tome misli. Pravni standardi, nezavisno sudstvo i slobodni mediji jesu osnov demokratije, rekao je Obama. Ali te njegove reči državni mediji u Poljskoj nisu ni preneli. To je dokaz više da kritika pogađa u centar.

Najnovija odluka Brisela dovodi svađu do usijanja. A tek će biti vruće. Jer su Kačinjski i njegovi sledbenici pravno i politički toliko srljali, da sada teško mogu da se elegantno povuku sa svojih pozicija. Evropski ultimatum stvari samo pogoršava. Ko poznaje Poljsku i poljski mentalitet, shvata da se na ovaj način izazivaju samo prkosne reakcije. A to sve odgovara Kačinjskom koji sada ima priliku da klijenteli demonstrira kako je Poljska suverena država koja se ne saginje pred „diktatom“ spolja. To će mu na poljskoj sceni doneti poene.

Uostalom, Kačinjski može da se zavali u fotelju i uzme kokice u ruke jer zna da zaprećene kazne – oduzimanje glasa u Evropskom savetu – neće ni biti. Ta odluka zahteva konsenzus svih ostalih 27 članica EU, a mađarski politički ortak Viktor Orban je već najavio veto.

Pa ipak ostaje šteta po imidž koja vuče bolne finansijske i ekonomske posledice, bez obzira kako proces koji je pokrenula Evropska komisija prođe. Poljsko privredno čudo je većma finansirano novcem iz evropskih fondova. Pregovori o budžetiranju uvek zahtevaju dobru volju – a ko će još biti spreman da izađe u susret vlasti koja gazi osnovne principe vladavine prava?

Tu Kačinjski i njegova partija više neće moći da računaju na Berlin koji je do sada glasno zastupao interese Varšave. I to ne samo zbog aktuelne tematike nego i zbog podrivanja nemačke pozicije u izbegličkoj krizi i suzbijanja prava nemačke manjine u Poljskoj. Cenu ovih političkih razmirica, kao i obično, neće platiti politička elita nego obični građani.

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

DW: EU postavila ultimatum Poljskoj i dolila ulje na vatru

Izvor: B92, 30.Jul.2016

Berlin -- Evropska komisija je postavila ultimatum konzervativnoj poljskoj vladi – ili će poštovati odredbe pravne države ili će biti sankcija...Tim zaoštravanjem će stvari postati još gore, piše u komentaru za "Dojče vele" Bartoš Dudek...On navodi da predstoji vrela jesen na relaciji Brisel-Varšava....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.