Uhapšeni islamisti sa Balkana

Izvor: Deutsche Welle, 29.Nov.2014, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni islamisti sa Balkana

Austrijska policija uhapsila je islamiste koji su među muslimanima u Austriji širili propagandu IS. Radikalni islamisti su više od dve godine bili pod lupom Ureda za borbu protiv terorizma.

Austrijska policija uhapsila je 13 osoba, a kao glavni osumnjičeni navode se Mirsad Omerović, državljanin Srbije, i dva državljana BiH, Suad Ramić i Sandi Suljić. Mirsad Omerović je pod imenom Ebu Tejma radio kao imam u udruženju Altun-Alem u drugom bečkom okrugu, a na teret mu se >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << stavlja članstvo u terorističkim organizacijama, regrutovanje muslimana u Austriji za rat u Iranu i Siriji, a u sklopu jedinica terorističke milicije IS (Islamska država). Uhapšeni državljani BiH, Suad Ramić i Sandi Suljić, terete se za širenje mržnje i radikalnih stavova, i za agiranje u svrhu regrutovanja austrijskih muslimana u redove IS. Oni su uhapšeni u Gracu, za koji austrijski mediji navode da je trenutno “hot spot” radikalnog islama u Austriji. U međuvremenu je poznato da je Omerović poreklom iz Tutina u Sandžaku,kao i da je, kao i Ramić i Suljić, dobro povezan sa radikalnim vehabijama u BiH.

Johana Mikl-Lajtner

Pred put u Siriju

Udruženja u kojima su uhapšeni širili radikalne stavove, bila su duže od dve godine pod nadzorom austrijskog Ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma. Povod za hapšenja bili su, kako navode u Minitarstvu unutrašnjih poslova, rezultati istrage Ureda za zaštitu ustava, koji su potvrdili pretpostavku da su osumnjičeni pripadnici terorističkih organizacija, i da mlađe naraštaje među muslimanima u Austriji vrbuju za ratove na Bliskom Istoku. U Ministarstvu navode da je jedan od osumnjičenih samo dan nakon hapšenja planirao da otputuje u Siriju.

Poznat sudu i javnosti

Kao Ebu Tejma, Omerović je već poznat austrijskoj javnosti tako i austrijskom pravosuđu. Protiv njega je vođem proces na bečkom okružnom sudu, nakon što ga je austrijska dnevna novina “Heute” optužila da su dve tinejdžerke bosanskohercegovačkog porekla, upravo pod njegovim uticajem otišle na ratište u Siriju. Radi se tinejdžerkama Samri Kesinović i Sabini Selimović. Za ove optužbe pred sudom nije bilo dokaza, a dnevna novina je Omeroviću pod argumentom klevete morala da plati 2.500 eura. Poznato je ipak da su dve tinejdžerke, pre odlaska u Siriju, redovno prisustvovale Omerovićevim predavanjima u udruženju Altun Alem.

Signal austrijskih vlasti

Akcija hapšenja radikalnih islamista u Austriji provedena je istovremeno u Gracu, Lincu i Beču, u njoj je učestvovalo 900 policajaca, pretraženo je 20 privatnih stanova, automobila i molitvenih prostora, a osim 13 uhapšenih, 16 osoba je privedeno na razgovore u policijske stanice.

Islamski centar u Beču

Austrijska policija navodi da je zaplenjeno dosta propagandnog materijala, računari osumnjičenih, koji će dati uvid u to kolika je radikalna mreža sa kojom su osumnjičeni komunicirali. Austrijska ministarka unutrašnjih poslova, Johana Mikl-Lajtner, izjavila je da je ovom akcijom džihadistima u Austriji stavljeno do znanja da u zemlji nisu sigurni, te da će austrjske snage bezbednosti, bezkompromisno nastaviti da deluju protiv njih.

Islam u sopstvenoj interpretaciji

Iz Islamske zajednice u Austriji za sada nema reakcija na hapšenja radikalnih islamista, ali su njeni predstavnici već ranije u izjavama za DW, navodili da austrijska egzekutiva u dotičnim slučajevima treba da bude stroža; posebno u slučaju udruženja Altun Alem u kojem je Omerović radio kao imam, a pod imenom Ebu Tejma. Članovi ovog udruženja odbijali su članstvo u Islamskoj zajednici u Austriji (IGGiOe), te su, kako je za DW objasnila portparol Amina Baghajati, “islamski zakon i poredak u sopstvenoj interpretaciji stavljali ispred demokratskih principa Islamske zajednice u Austriji i republike Austrije”.

Navedene radikalne krugove slično komentarišu i u bosanskohercegovačkim udruženjima i džamijama u Austriji, u udruženju Gazi-Husrefbeg kažu da su u udruženju Altun Alem i same predstavnike Islamske zajednice smatrali nevernicima, i da većina muslimana poreklom iz BiH sa tim krugovima nije imala nikakvog kontakta. U Ministarstvu unutrašnjih poslova navode da je akcija hapšenje bila uspešna, te da je radikalnim islamskim krugovima u Austriji poslat jasan signal.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.