Uhapšeni džihadisti koji su planirali napade u Francuskoj!

Izvor: BKTV News, 31.Okt.2014, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni džihadisti koji su planirali napade u Francuskoj!

U Maroku su uhapšena dvojica džihadista koji su planirali napade na bankarske i multinacionalne agencije u Francuskoj i Maroku, saopštilo je danas marokansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dvojica uhapšenih, od kojih je jedan Francuz, a jedan Marokanac francuskog porekla, uhapšeni su pročetkom nedelje u trenutku kada su se spremali da se pridruže ekstremističkoj organizaciji Islamska država (IS), prenosi danas francuski list „Figaro“ (Le Figaro).
„Oni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su instrumentalizovali svoj propagandistički aktivizam na internetu da bi podstakli širenje džihada među mladima i naveli ih na individualna teroristička dela u Maroku i Francuskoj“, navelo je marokonsko Ministarstvo na osnovu prvih rezultata istrage.
Inspiricija im je bio francusko-alžirski terorista Muhamed Merah, koga je francuska policija ubila u martu 2012. pošto je u jednog jevrejskoj školi u Francuskoj usmrtio sedam osoba među kojima je bilo i dece, objašnjava se u saopštenju.
Istragom je utvrđeno da je uhapšeni Marokanac francuskog porekla uzeo „više pozajmica“ iz francuskih i marokanskih banaka na osnovu „falsifikovanih potrebnih dokumenata“ da bi tim novcem finansirao terorističke aktivnosti.
Dvojica džihadista uhapšeni su u ponedeljak u Kenitri na severu Maroka dok su se dogovarali da se pridruže redovima IS.
U ponedeljak je u Fesu, takođe na severu zemlje, uhapšen i jedan ekstremista alžirskog porekla, koji je ilegalno boravio u Maroku, a planirao je da se pridruži supruzi – Marokanki koja je već postala član IS.
Maroko je pre nekoliko dana najavio pooštravanje mera bezbednosti zbog pretnji džihadista i zabrinutosti usled velikog broja svojih državljana koji se bore u Siriji i Iraku.
Više od 2.000 marokanskih džihadista, uključujući one sa dvojnim državljanstvom, trenutno se bore u Siriji i Iraku, saopštile su marokanske vlasti.
 
Izvor: tanjug.rs
The post Uhapšeni džihadisti koji su planirali napade u Francuskoj! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Uhapššeni džžihadisti koji su planirali napade u Francuskoj

Izvor: Blic, 31.Okt.2014

U Maroku su uhapšena dvojica džihadista koji su planirali napade na banke i multinacionalne agencije u Francuskoj i Maroku, saopštilo je danas marokansko Ministarstvo unutrašnjih poslova...Dvojica uhapšenih, od kojih je jedan Francuz, a jedan Marokanac francuskog porekla, uhapšeni su pročetkom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.