Ubistva novinara časopisa Šarli Ebdo nisu stvorila islamofobiju na Balkanu

Izvor: Blic, 02.Sep.2015, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubistva novinara časopisa Šarli Ebdo nisu stvorila islamofobiju na Balkanu

Napad na novinare francuskog satiričnog magazina "Šarli Ebdo" početkom 2015. izazvao je mnošto emocija i brojne reakcije na Balkanu, ali nije doveo do povećanja islamofobije u regionu, navodi se u izveštaju "Šarli Ebdo - uticaj na Balkan".

Međutim, takođe se kaže da debate nisu kritički sagledale ulogu i ograničenost slobode izražavanja u odnosu na slobodu religije.

Čini se, kako se navodi, da sloboda medija ima sve manje i manje podrške, čak i među medijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << profesionalcima, jedan je od zaključaka studije, bazirane na izveštajima koje su pripremili medijski eksperti u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Izveštaj, prvi u seriji od šest izveštaja posvećenih slobodi izražavanja u regionu, deo je programa "Partnerstvo za razvoj medija jugoistočne Evrope" u koji su uključene medijske organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Rumunije.

U središtu projekta su tri glavne teme: uslovi rada novinara, medijsko obrazovanje (novinara i javnosti) i sloboda izražavanja,.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.