Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen poznati kurdski advokat: Buran protest u Istanbulu

Ugledni turski advokat i borac za ljudska prava Tahir Elči koji je bio optužen za podržavanje kurdskih pobunjenika, ubijen je u napadu u Dijarbakiru u kojem je poginuo i jedan policajac, saopštili su zvaničnici. Turska policija je upotrebila vodene topove i suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su se okupili na Trgu Taksim pošto je objavljeno da je ubijen poznati kurdski advokat.

Police gathered in central #Istanbul pic.twitter.com/cD985BvqAS— William Whiteman (@willmwhiteman) >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << November 28, 2015

Dok ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala tvrdi da je napad bio uperen protiv policajaca te da je Elči nastradao u naknadnoj pucnjavi, Advokatska komora Dijarbakira tvrdi da je upravo advokat bio meta napada.

Elči je ubijen dok je sa drugim advokatima sastavljao saopštenje za štampu, rekao je gradonačelnik grada Dijarbakira Firat Anli.

#Taksim Video from @gokhanbicici indicates heavy-handed police op against peaceful remembrance march for #TahirElci pic.twitter.com/f4uUCohv6d— D8 News / Turkey (@d8news) November 28, 2015

U sukobima su povređena i dva policajca i jedan novinar.

Elči (49) je bio na čelu Advokatske komore u Dijarbakiru, gradu u kojem Kurdi čine većinu, podseća AP.

U oktobru je bio priveden zbog toga što je tokom gostovanja na jednoj televiziji rekao da Radnička partija Kurdistana PKK nije teroristička organizacija.

#Istanbul dispelled twice w/ gas & watercanon, crowd gathers again in salutation for #TahirElci assassinated today pic.twitter.com/du2OzHuXVo— emel kurma (@emelkurma) November 28, 2015

Ubrzo potom optužen je za terorističku propagandu za šta je zaprećena sedmogodišnja kazna zatvora, a žalio se i da dobija pretnje smrću zbog svojih izjava.

Na protestu povodom ubistva advokata okupilo se oko 2.000 ljudi, prenosi Rojters.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haos na ulicama Istanbula nakom ubistva kurdskog advokat (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Nov.2015

ISTANBUL - Ugledni advokat koji je bio optužen za podržavanje kurdskih pobunjenika, ubijen je ranije danas u napadu u Dijarbakiru u kojem je poginuo i jedan policajac, saopštili su zvaničnici..Turska policija je upotrebila vodene topove i suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su se okupili...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.