Uber u Britaniji: Nema više samozaposlenih

Izvor: Mondo, 29.Okt.2016, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uber u Britaniji: Nema više "samozaposlenih"

Uber, kompanija koja preko telefonske aplikacije nudi i naplaćuje vožnje običnih privatih vozača koji su time praktično "divlji taksi", izgubila je još jedna spor u svetu. U Velikoj Britaniji sud je odlučio da moraju da zaposle vozače.

Foto: AP Photo/Eric Risberg, FILE

Sud je u petak presudio da Uber ne može da koristi usluge vozača koje je američka kompanija terirala kao "samozaposlene" (pa im nije plaćala nikakve doprinose niti su imali ikakva radna prava), >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << već da mora da sa njima ima ugovor o minimalnoj plati i plaćenom godišnjem odmoru.

"Nerealno je, po našem mišljenju, negirati da je Uber u poslu kao dobavljač transportnih usluga (a ne 'samo IT kompanija')", presudio je tribunal.

Ova odluka, koja preti samoj suštini ovog koncepta "povezivanja vozača i onih kojima treba vožnja", doneta je na zahtev dvoje vozača koji su slučaj izneli na radni sud u julu, i koji su tražili da imaju prava kao i svi drugi zaposleni u Britaniji, javlja Fortune.com.

"Ovo je monumentalna pobeda koja će imati veoma veliki uticaj na vozače, ali i hiljade drugih koje firme koriste kao lažne samozaposlene", kaže Maria Ludkin, pravni direktor sindikata GMB, koji je slučaj izneo na sud.

Ovakva odluka suda ne pogađa samo Uber, već i mnoge druge firme poput firmi koje raznose hranu, koje zloupotrebljavajući sistem koriste usluge "samozaposlenih" radnika s kojima nemaju nikakve ugovore već rade dan za dan.

Uber, čija se vrednost procenjuje na 62,5 milijardi dolara, i čiji su investitori i Goldman Saks i GV (ranije Google Venture), ima pravne probleme u mnogim delovima sveta u kojima su razvili, ili pokušavaju da nametnu, svoj biznis model korišćenja običnih vozača kao divljih taksista. Presudom mnogi sudova bili su primorani da koriste profesionalne vozače, ili su u tim slučajevima odustajali od poslovanja na određenom tržištu.

U Britaniji se pravdaju da 40.000 vozača koje voze s njima (pravno ne i za njih) "uživaju fleksibilnost da rade kad hoće" (što nije tačno jer postoje penali za kratke "smene"), kao i da zarađuju mnogo više od zakonom zagarantovane minimalne zarade. Najavili su žalbu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.