(UŽIVO) TEROR U MINHENU Napadač bio opsednut masovnim ubistvima, nije povezan sa Islamskom državom

Izvor: Blic, 23.Jul.2016, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(UŽIVO) TEROR U MINHENU Napadač bio opsednut masovnim ubistvima, nije povezan sa Islamskom državom

Ukupno deset osoba je mrtvo, a 27 ranjeno u napadu u tržnom centru u Minhenu, među ranjenima nekoliko dece, 10 osoba je u teškom stanju, izjavio je šef policije tog nemačkog grada Hubertus Andre i dodao da je nađeno i telo napadača koji je izvršio samoubistvo. Napadač je bio 18-godišnji Ali David Sonboli, Nemac iranskog porekla, koji nije imao nikakav kriminalni dosije, i najverovatnije je delovao sam, rekao je Andre. On je rekao da je napadač živeo u Minhenu i imao dvojno državljanstvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Šta znamo do sada?

14.39 - "Nemačka je u žalosti"

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila saučešće porodicama ubijenih u Minhenu. "Mi delimo vašu bol, patimo zajedno sa vama i mislimo na vas", rekla je ona. Merkel je pohvalila policiju i bezbednosne službe u Minhenu i rekla da će motivi biti utvrđeni.

14.20 - Merkelova se obraća javnosti u 14:30

Nemačka kancelarka Angela Merkel obratiće se javnosti u 14:30 sati povodom pucnjave u Minhenu.

Merkelova je prethodno u Berlinu učestvovala na sastanku Saveta za bezbednost.

13.46 - Među žrtvama troje Turaka, tri kosovska Albanca i jedan Grk

Među devet žrtava napada u tržnom centru u Minhenu su tri Turčina, tri kosovska Albanca i jedan Grk.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je u intervjuu za tursku televiziju NTV naveo da su turske žrtve za sada identifikovane samo kao dvoje tinejdžera i žena.

Agencija podseća da u Nemačkoj živi veliki broj pripadnika turske zajednice.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je i jedan državljanin Grčke među devet žrtava napada u Minhenu.

"Posledica jučerašnjeg tragičnog incidenta u tržnom centru Olimpija u Minhenu je, nažalost, da je i jedan grčki građanin među nevinim žrtvama", navodi se u saopštenju ministarstva u Atini.

Kosovski portal Košev.info objavio je da je među poginulima u pucnjavi u Minhenu i troje Albanaca sa Kosova.

Portal navodi, pozivajući se na "Gazetu ekspres", da jedan od poginulih 21-godišnji Dijamant Zabergja. Njegov otac je na Fejsbuku napisao mu je sin ubijen od strane "terorističke ruke." Među poginulima su i Sabina Sulja i Armela Segaši.

U jučerašnjoj pucnjavi u Minhenu 18-godišnji Nemac iranskog porekla usmrtio je devet, a ranio 27 ljudi, da bi na kraju izvršio samoubistvo.

13.40 - Objavljena slika napadača

Das ist der Amokkiller von #München #Amoklauf #Polizei https://t.co/drNqs478Wf pic.twitter.com/CReRL8a5Az

13.16 - Policija: "Očigledna veza" napada u Minhenu i Brejvika

Nemački istražitelji su utvrdili "očiglednu vezu" između jučerašnjeg napada u šoping centru u Minhenu i norveškog ultradesničarskog ubice Andersa Bering Brejvika.

AFP prenosi da je to danas saopštio šef minhenske policije Hubertus Andre, koji je napadača iz Minhena opisao kao osobu opsednutu masovnim ubistvima.

"Veza je očigledna", rekao je Andre na konferenciji za medije i dodao da je napadač iz šoping centra proučavao teme vezane za nasumične pucnjave, a među njima možda i zločin koji je počinio Brejvik. Prema neki izveštajima, ubica je kao profilnu sliku na aplikaciji "WhatsApp" imao sliku Brejvika.

13.01 - Troje ubijenih je turskog porekla

Mevlut Čavušoglu, ministar spoljnih poslova Turske saopštio je da su tri žrtve turskog porekla.

12.27 - Gradonačelnik proglasio Dan žalosti

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter proglasio je danas Dan žalosti, nakon pucnjave u prestonici Bavarske u kojoj je poginulo 10, a ranjeno 27 ljudi.

Prema njegovim rečima, grad je "u šoku zbog ovog strašnog čina", prenosi Rojters.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku, Rajter je izrazio saučešće porodicama i prijateljima žrtava i zahvalio snagama bezbednosti i građanima na pokazanoj solidarnosti i jedinstvu.

Sve svečanosti planirane tokom vikenda su otkazane.

12.18 - Napadač se lečio na psihijatriji

Ali David Sonboli je, kako je saopštio Andre, rođen i odrastao u Minhenu, a lečio se i na psihijatriji. Ko njega je pronađen pištolj glok 17 za koji nije imao dozvolu. Policija pokušava da utvrdi da li je bio pod uticajem droge ili alkohola. Što se tiče navoda o lažnom Fejsbuk profilu i mamljenju žrtava, Andre je rekao da je u toku istraga, ali da za sada izgleda da su ti navodi tačni. Policija je tokom pretresa sobe napadača pronašla isečke iz novina o napadima, uključujući i članak pod naslovom "Zašto studenti ubijaju?".

12.07 - Ubijene tri osobe ženskog i sedam osoba muškog pola

Andre je rekao da je ubijeno devet osoba, da je napadač izvršio samoubistvo, a da su svi ubijeni iz Minhena i da su starosti od 14 do 45 godina. Napadačevi roditelji nisu bili u stanju da odgovore na policijska pitanja.

11.58 - Nisu nađeni dokazi da je povezan sa Islamskom državom

Šef minhenske policije Hubertus Andre je na konferenciji za štampu rekao da je nakon izvršenog pretresa kuće napadača ustanovljeno da nije izbeglica. Nisu nađeni dokazi da je imao pomoć, a u kući nije nađeno ništa što bi ga povezivalo sa Islamskom državom. Pronađeni su međutim, dokumenti i knjige u vezi sa raznim oružanim napadima, što ukazuje na to da je unapred planirao napad. Nije pronađena ni oproštajna poruka.

Kako je saopštio, policija je nakon napada pucala u njega, ali ga nije pogodila. On je izvršio samoubistvo pucnjem u glavu dvomilimetarskim oružjem koje je nađeno kod njega. Smatra se da napad nije politički motivisan.

U napadačevom rancu je pronađeno 300 metaka.

11.44 - Saučešće FK Bajern iz Minhena

Fudbalski klub Bajern iz Minhena je objavio poruku u kojoj izražava žalost zbog napada u tom gradu.

"'We're horrified" - the thoughts of everyone at #FCBayern are with those impacted by yesterday's events #Munich pic.twitter.com/st3cjgRPJI

11.40 - Potvrđen identitet, napadač je Ali David Sonboli

Policija je potvrdila da je napadač koji je izvršio samoubistvo Ali David Sonboli, Nemac iranskog porekla koji živi u siromašnom kraju Minhena. Policija je rekla da još uvek ne zna motiv njegovog napada. Prema nekim izveštajima on je sin taksiste i ima dvojno državljanstvo.

11.23 - Mamio ljude preko lažnog Fejsbuk profila, nudio im BESPLATAN OBROK U MEKDONALDSU?

Postoje insinuacije da je napadač iz Minhena otvorio lažni Fejsbuk nalog koji je glasio na žensko ime sa kog je pozvao ljude da u što većem broju svrate u restoran brze hrane Mekdonalds gde će im platiti ručak. Opširnije pročitajte OVDE.

11.18 - Među žrtvama ima i dece

Među žrtvama ima su dve osobe ženskog pola i šest muškog pola starosti od 14 do 21 godine i jedna žena od 45 godina.

AP je objavio fotografije čoveka sa slikom deteta za koje se smatra da je među žrtvama. Za sada nisu objavljeni identiteti žrtava.

11.11 - Troje građana Kosova žrtve napada u Minhenu

U napadu u Minhenu u kome je ubijeno devet osoba, poginulo je i troje građana Kosova koji su živeli u Nemačkoj, objavili su danas prištinski mediji. Pročitajte opširnije OVDE.

11.02 - Objavljeno ime napadača?

O identitetu napadača kruži više priča. Nemački "Špigl" je naveo da je napadač David. S koji je živeo sa roditeljima u distriktu Maksforštatu. On nije odranije poznat policiji. Policija radi na pretpostavci da je David S. osoba sa snimka napada, navodi "Špigl". Međutim, prema izveštajima "britanskih medija" ime napadača je Ali Sonboli i on je bio žrtva nasilničkog ponašanja. "Blik" je objavio da na vratima stana u koji je ušla policija piše prezime Sonboli.

10.58 - Zastave na pola koplja

Ministar unutrašnjih poslova naredio je spuštanje svih zastava na pola koplja zbog žalosti za ubijenima u Minhenu.

10.53 - Najavljen vanredni sastanak

Kancelarka Angela Merkel sastaće se u 12.30 sa ministrom unutrašnjih poslova Tomasom de Mezijerom i zvaničnicima bezbednosnih službi.

10.20 - Zehofer: Brz odgovor bezbednosnih službi

Premijer Bavarske i predsednik stranke CSU Horst Zehofer rekao je da su sve jedinice brzo i profesionalno odgovoreile na napad.

"Moramo da učinimo sve da obezbedimo sigurnost, jer bez nje nema slobode", rekao je on.

10.12 - Putinovo saučešće

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je danas telegram nemačkoj kancelarki i premijeru Bavarske u kojem je izrazio najdublje saučešće svim građanima Nemačke zbog žrtava pucnjave u tržnom centru u Minhenu, prenose ruski mediji.

10.01 - Vučić izrazio saučešće Merkelovoj i Zehoferu

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegrame saučešća nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i

predsedniku Vlade Bavarske Horstu Zehoferu.

"Užasnula nas je vest o napadu u Minhenu, koji ne samo da je odneo nevine živote, nego nas je i ponovo upozorio da mržnja i nasilje mogu da se pojave svuda i uvek", piše u telegramu. U ime Vlade Srbije i svoje ime, porodicama i prijateljima poginulih, kao i Vama i Vašoj Vladi, upućujem izraze najdubljeg saučešća, a povređenima želje za brz oporavak“, navodi se u telegramu saučešća premijera Vučića.

9.49 - Nastavio se železnički saobraćaj

Od jutros ponovo idu vozovi od Minhena i do njega, ali uz izvesne promene.

#SBM #Polizeieinsatz #Zugverkehr wurde planmäßig aufgenommen. #MVV https://t.co/47uWCYXMFZ

9.35 - Bild: Policija privela napadačevog oca, komšije: Bio je tih momak

Bild je jutros izvestio da je policija na ispitivanje privela napadačevog oca, a u njihov dom u četvrti Maksforštat su stigli brojni forenzičari u potrazi za materijalnim dokazima. Napadač je živeo sa roditeljima. Komšije kažu da su ga videle juče.

- Bio je tih momak. Znam ga, živeo je tu blizu mene - izjavio je za Bild jedan od napadačevih komšija.

- Moj prijatelj je išao s njim u školu, odmah ga je prepoznao na snimcima - dodao je komšija.

9.30 - ID nema veze sa napadom?

Zvaničnici američkih obaveštajnih službi, koji nisu želeli da budu imenovani, izjavili su da se u preliminarnim izveštajima njihovih nemačkih kolega sugeriše da nema povezanosti između napadača u Minhenu i "Islamske države" ili neke druge militantne grupe.

Ovo je treći nasilni čin protiv civila u Evropi u proteklih osam dana. Za prethodne napade u Francuskoj i Nemačkoj odgovornost je preuzela "Islamska država". Za napad niko nije preuzeo odogovornost, ali pristalice "Islamske države" postavljaju snimke incidenta po društvenim mrežama.

9.25 - Minhen se vraća u normalu, proradio javni prevoz, blokiran samo tržni centar

Miljanić je istakla da je napetost u Minhenu popustila i da javni prevoz radi.

Ona je, pozivajući se na navode medija, navela da su ugostiteljski objekti jutros bili zatvoreni što, kako je rekla, znači da će lagano krenuti da se otvaraju jer je proradio javni prevoz.

Jedino je blokiran tržni centar Olimpija, u kojem se dogodio napad, istakla je konzulka.

9.20 - Miljanić: Informacije o žrtvama najranije u podne, niko iz Srbije nije tražio svoje rođake

Nemačka policija radi na identifikaciji i utvrđivanju nacionalnosti žrtava napada u Minhenu, a najranije informacije mogle bi da budu saopštene u podne, izjavila je danas konzulka Srbije u tom gradu Snežana Miljanić.

Ona je Tanjugu rekla da se niko od rodbine ili građana noćas nije obratio konzulatu Srbije u prestonici Bavarske, te da se ona nada da među žrtvama nema naših državljana.

9.10 - Minhenska policija: Prerano je reći da je u pitanju teroristički napad

Motivi napada su "potpuno nejasni", rekao je šef policije na konferenciji za štampu i precizirao da je napadač živeo u Minhenu i da je imao dvojno državljanstvo.

"Prerano je reći da li je u pitanju teroristički napad, kao što je rekao Oland, ili delo poremecene osobe", istakao je Andre i dodao da među poginulima ima mladih, a povređeno je i nekoliko dece.

On kaže da je policija pucala u napadača i ranila ga, ali je on uspeo da pobegne, dok je nemačka novinska agencija DPA navela da je njegovo telo kasnije pronađeno na udaljenosti od oko jedan kilometar od tržnog centra, u kojem se dogodila pucnjava.

"Pronašli smo muškarca, koji je izvršio samoubistvo. Pretpostavljamo da je on jedini napadač", navela je policija na svom nalogu na Tviteru.

Pročitajte još

Policija je ranije verovala da su u napadu učestovala najmanje tri lica, ali je Andre precizirao da se ispostavilo da druge dve osobe za koje se mislilo da povezane sa napadom, nisu sa time imale apsolutno ništa, već su samo bežale od pucnjave.

9.00 - Iran osuđuje napad u Minhenu

Iran je danas osudio pucnjavu u tržnom centru u Minhenu u kojoj je 18-godišnji Nemac iranskog porekla usmrtio devet ljudi, a ranio 16.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Gašemi osudio je "ubijanje nevinih ljudi bez mogućnosti da se odbrane" i izrazio solidarnost Irana sa nemačkom vladom i narodom, prenosi iranska državna agencija IRNA. On je, takođe, pozvao na sveobuhvatnu i beskompromisnu borbu sa ciljem da se iskoreni nasilje, prenosi AFP.

8.45 - Altmajer: Danas sastanak nemačkog saveta za bezbednost

Šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel Peter Altmajer izjavio je da će danas biti održan sastanak saveta za bezbednost kako bi se procenila situacija nakon napada u Minhenu, javio je Rojters. On je dodao da je Merkelova redovno obaveštavana o razvoju događaja u Minhenu.

Pored Merkelove i njenog šefa kabineta, u kancelarkinom savetu za bezbednost su i ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, i ministar odbrane, kao i drugi visoki zvaničnici, navodi AFP.

Pročitajte još

Kako prenosi AP, Alhajmer je za nemački TV kanal ARD podsetio da se napad u Minhenu dogodio na petu godišnjicu užasnog masakra u Norveškoj gde je mlade ljude pobio norveški državljanin.

Nemačka će, kako je dodao, učiniti sve da spreči ekstremističke napade, a savezna vlada će obezbediti podršku bezbednosnih i obaveštajnih snaga u istrazi.

Altmajer je dodao i da nema apsolutne sigurnosti i da niko ne želi državu koja je pod nadzorom kamera koji bi omogućio apsolutnu bezbednost.

8.40 - Bela kuća najoštrije osudila napad u Minhenu

Bela kuća je najoštrije osudila po svemu sudeći teroristički napad u tržnom centru.

"Mi još ne znamo sve činjenice, ali znamo da je u ovom gnusnom činu ubijeno i ranjeno mnogo ljudi u srcu jednog od najživljih gradova Evrope", saopštio je sinoć portparol Bele kuće Dzoš Ernest.

Ernest je kazao da će američki zvaničnici blisko sarađivati sa svojim nemačkim kolegama i pružiti im sva sredstva koja bi im mogla pomoći u istrazi napada. Američki predsednik Barak Obama je prethodno obećao podršku Nemačkoj posle novog napada u tržnom centru u Minhenu.

"Naša srca su uz one koji su povređeni i pružićemo svu podršku koja bude potrebna", rekao je Obama, prenosi Rojters.

The sad result of #munich #gunfire

10 fatal casualties, among them the shooter

16 injured

For more see(german text):https://t.co/ZooBf7NG6J

8.35 - Nemački predsednik Gauk "užasnut" napadom u Minhenu

Nemački predsednik Joahim Gauk izjavio je da je "užasnut" zbog "ubistvenog napada" u tržnom centru u Mihenu.

"Ja sam u mislima sa svim žrtvama i onima koji žale ili strahuju zbog svojih voljenih", saopštio je Gauk, istovremeno izražavajući "solidarnost" sa osobljem službi za vanredne situacije koji pokušavaju da "zaštite ljude i spasu živote".

PHOTOS: Scenes from today's deadly shooting attack in #Munich. https://t.co/8JufXLQ5o3 pic.twitter.com/jAJnKi4g82

8.30 - Oland: Pucnjava u Minhenu - gnusni teroristički napad

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da je pucnjava u Minhenu "gnusni teroristički napad" čiji je cilj širenje straha u Nemačkoj posle prošlenedeljnog napada u Francuskoj.

"Nemačka će se odupreti, može računati na prijateljstvo i saradnju Francuske", navodi se u saopštenju Olanda, prenosi Rojters.

Francuski predsednik je dodao da će danas pre podne razgovarati telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Alleged video of a shooter in #Munich, location confirmed by a friend working close by (she did not film the video) pic.twitter.com/RRwFH4hdnB

8.25 - Dobrodošli u blog uživo!

U tržnom centru u Minhenu juče je došlo do tragedije kada je osamnaestogodišnji Nemac iranskog porekla otvorio vatru, ubio devet, a ranio 16 osoba. Policija je tokom cele noći mislila da je u napadu učestvovalo više napadača, međutim danas je saopštila da je mladić najverovatnije delovao sam. Građani Minhena su u strahu, naređeno im je da ostanu u svojim kućama, a mnogi svetski zvaničnici ovaj napad okarekterisali su kao teroristički. Šta se sve sinoć dešavalo u Minhenu možete pročitati OVDE. "Blic" će i danas u blogu uživo pratiti situaciju u ovom gradu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U pucnjavi u Minhenu učestvovao jedan napadač

Izvor: Beta, 23.Jul.2016

Nema dokaza da je napadač, koji je juče u tržnom centru u Minhenu ubio 10 ljudi, povezan sa Islamskom državom (ID) niti sa izbeglicama, saopštio je danas šef bavarske policije Hubert Andre.Andre je rekao na konferenciji za novinare da je 18-godišnji napadač bio "psihijatrijski slučaj", lečen...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.