Izvor: Blic, 23.Avg.2017, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USLEDILE ŽESTOKE REAKCIJE Nova provokativna naslovna strana Šarli Ebdoa: "ISLAM, RELIGIJA VEČNOG MIRA"

Francuski satirični magazin Šarli Ebdo danas je, nakon najnovijih terorističkih napada u Španiji, ponovo svojom provokativnom naslovnom stranom na račun islama izazvao žestoke reakcije, prenose francuski mediji.

French satirical magazine Charlie Hebdo puts Spain terror attacks on its front cover: "Islam, the religion of…eternal peace!". pic.twitter.com/tO8O9xXMwW

Na naslovnoj strani prikazani su ljudi kako leže na ulici u lokvi krvi nakon što ih je pregazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kombi, uz reči "Islam, religija večnog mira".

Veruje se da iza prošlonedeljnih napada u Barseloni i Kambrilsu, u kojima je ubijeno 15 ljudi, a preko 100 ranjeno, stoje islamski ekstremisti marokanskog porekla.

Kritičari tvrde da nova naslovna strana vređa celu religiju, koja ima 1,5 milijardi vernika širom sveta, sugerišući da je ona u suštini nasilna i da bi mogla podstaći islamofobiju, prenosi Index.hr.

Međutim, neki vernici nisu bili uvređeni.

Novinarka Sonja Mabruk je na Twiteru objavila: "Volim islam koji me uči. Odričem se njegovog iskorišćavanja od strane terorista. Poštujem slobodu svih karikaturista".

Međutim, urednik Šarli Ebdo Loran "Ris" Suriso uzvraća da stručnjaci i političari izbegavaju teška pitanja iz obzira prema umerenim muslimanima koji poštuju zakone.

"Rasprave i pitanja o ulozi religije, pogotovo o ulozi islama, u ovom napadima potpuno su nestali", napisao je Suriso.

U januaru 2015. dvojica napadača, braća i pristalice Al Kaide Said i Šerif Kuači su u napadu na redakciju lista ubili 12 ljudi, među kojima devet novinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.