Izvor: Blic, 29.Avg.2016, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR: Međunarodna zajednica da pomogne u prihvatanju izbeglica iz Južnog Sudana

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) pozvao je danas međunarodnu zajednicu da pomogne Ugandi i drugim zemljama u regionu u borbi sa talasom izbeglica iz Južnog Sudana.

"Uganda je stabilna zemlja u središtu nestabilnog regiona i ima obavezu da dnevno primi hiljade izbeglica. Sa druge strane, u Evropi će toliki priliv migranata dovesti do obaranja vlada", rekao je visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi tokom posete izbegličkom kampu na severu Ugande.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je dodao da je u celu Evropu prošle godine ušlo milion izbeglica, dok Kenija, Etiopija i Uganda pojedinačno prime između 600.000 i 700.000 ljudi, što je, kako je naveo, "previše", zbog čega zaslužuju podršku međunarodne zajednice.

Prema podacima UNHCR-a, u Ugandu su, od početka novih sukoba u Južnom Sudanu u julu, ušle 88.533 izbeglice, dok je od izbijanja građanskog rata 2013. godine, ta zemlja primila oko 320.000 ljudi iz Južnog Sudana, kao i brojne izbeglice iz Burundija i Konga.

Pročitajte još:

Grandi je naveo da je UNHCR za rešavanje problema izbeglica iz Južnog Sudana, od međunarodne zajednice dobio samo trećinu sredstava izdvojenih za borbu protiv migrantske krize, dok su za izbeglice u Evropi potrošene dve trećine.

On je pozvao na obustavu sukoba u Južnom Sudanu i apelovao na vlasti u toj zemlji da se "ponašaju odgovorno".

Južni Sudan pogođen je u decembru 2013. godine žestokim talasom nasilja, kada su se sukobile snage lojalne predsedniku Salvi Kiru, pripadniku naroda Dinka, i pristalice njegovog bivšeg potpredsednika Rika Mašara, iz naroda Nuer.

U borbama u Južnom Sudanu poginulo je više hiljada ljudi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

UNHCR: Međunarodna zajednica da pomogne u prihvatanju izbeglica iz Južnog Sudana

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Avg.2016

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) pozvao je danas međunarodnu zajednicu da pomogne Ugandi i drugim zemljama u regionu u borbi sa talasom izbeglica iz Južnog Sudana..."Uganda je stabilna zemlja u središtu nestabilnog regiona i ima obavezu da dnevno primi hiljade izbeglica. Sa druge strane,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.