UN usvojile nove, pooštrene sankcije Severnoj Koreji

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Avg.2017, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN usvojile nove, pooštrene sankcije Severnoj Koreji

Savet bezbednosti UN jednoglasno je večeras usvojio rezoluciju koja predviđa nove i pooštrene sankcije Severnoj Koreji kojoj će biti uskraćena jedna milijarda dolara godišnjih prihoda.

Nove sankcije u oblasti industrije gvožđa, uglja i ribolova, prve su takve sankcije uvedene protiv Pjongjanga a na inicijativu SAD. Sankcije se odnose na izvoz iz tih oblasti. Prema procenama, Severna Koreja od izvoza zaradi godišnje oko tri milijarde dolara.

Jednoglasna odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Saveta bezbednosti UN jer su za rezoluciju glasale sve članice, njih 15, svedoči o promeni stava Kine koja je Severnoj Koreji do sada bila glavni oslonac, ocenila je agencija Frans pres.

Severna Koreja je nedavno ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Džong Un, pokazala da njegova zemlja može da pogodi kopno SAD.

Ta zemlja je sprovela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba od početka 2016. godine.

Nuklearni i balistički program Severne Koreje zabranjen je ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.