UN: Novinarstvu treba omogućiti da diše

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2015, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Novinarstvu treba omogućiti da diše

Omogućimo novinarstvu da diše, navodi se u poruci generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, i podseća da je samo prošle godine u svetu ubijen 61 novinar.

Ban Ki Mun je u saopštenju odao poštu ubijenim novinarima i apelovao da se udvostruče napori, kako ne bi bilo ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je sloboda govora.

"Povodom Svetskog dana slobode medija, apelujem na vlade i sve građane da odbrane principe >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koje su proklamovale zemlje članice UN, a to je između ostalog neophodnost slobodne razmene informacija i ideja", naveo je Ban Ki Mun.

On je podsetio da je veliki broj novinara zatvoren širom sveta i da nema perspektive da će protiv njih biti pokrenuta regularna sudska procedura.

Osim toga, navodi generalni sekretar UN, vlade nekih zemalja sprečavaju novinare da istražuju i neretko zastrašuju medije.

Ban Ki Mun zaključuije da u svakom društvu mora da se omogući slobodan protok informacija, koje imaju moć da pod znak pitanja stave postojeće stanje stvari i "pružaju nadu onima, čiji je glas ugušen cenzurom, korupcijom, nasiljem, zastrašivanjem i osvetom".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.