Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jun.2017, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Izrael se oglušio o pozive da zaustavi širenje jevrejskih naselja

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Nikolaj Mladenov upozorio je danas da Izrael nije preduzeo korake da se odazove pozivu Saveta bezbednosti i zaustavi širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i da su umesto toga učestale najave o izgradnji takvih naselja.

On je podsetio da UN smatraju jevrejska naselja nelegalnim po međunarodnom pravu i rekao Savetu da je od 24. marta Izrael objavio planove za skoro 4.000 stambenih jedinica i izdao 2.000 tendera, što >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je povećanje u odnosu na prethodni tromesečni period.

To je bio njegov drugi izveštaj o primeni rezolucije koju je SB usvojio u decembru kojom se jevrejska naselja označavaju kao flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Ta rezolucija je velika promena u odnosu na raniju praksu tadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame jer je tražio da se SAD uzdrže, umesto da ulože veto na tu rezoluciju kako je zahtevao izabrani predsednik Donald Tramp.

Mladenov je danas citirao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je nedavno rekao da je sadašnja izraelska vlada "najbolja koja je ikada postojala" za naselja.

Izaslanik je takođe kritikovao palestinske zvaničnike koji nastavljajuu s komemoracijama palestinskih napadača na Izraelce, i pomenuo je nedavni događaj kada je jedna zgrada u gradu Dženinu dobila ime po teroristi.

Kritikovao je i naviku Hamasa da slavi uspešne napade na Izraelce, uključujući napad u petak u kome je ubijena mlada izraelska policajka u Jerusalimu.

Osvrnuo se i na događaj na kome su visoki izraelski političari, među njima ministri, slavili izdanje nove knjige s rasističkim pogledima na izraelske Arape.

Upozorio je i da je pojas Gaze tempirana bomba i da će kad eksplodira biti posledica. On je apelovao na članove SB da preduzmu mere da spreče još jedan rat i humanitarnu krizu u Gazi.

Na istom skupu, na kome je diskutovano o izraelsko-palestinskom sukobu, ambasadorka SAD u UN Niki Hejli je rekla da bi države koje podržavaju islamski Hamas trebalo da plate cenu za to, preneli su izraelski mediji.

"Moramo izvršiti pritisak na Hamas da okonča svoju tiraniju nad narodom Gaze, trebalo bi da označimo Hamas kao grupu odgovornu kada se rakete ispaljuju iz Gaze i kao terorističku organizaciju u rezoluciji s posledicama za sve koji je podržavaju", rekla je ona, kako prenosi izraelski list Harec.

Hejli je dodala da SAD stoje uz Izrael protiv snaga terora i osudila Hamas što koristi škole koje podržavaju UN da u njima krije oružje i prokopava tunele za upade u Izrael.

Rekla je takođe da Hamas krije vojnu strukturu u i oko bolnica i planira da napadne civile, koristeći civilne zgrade kao zaklon.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN: Izrael se oglušio o pozive da zaustavi širenje jevrejskih naselja

Izvor: Beta, 20.Jun.2017

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Nikolaj Mladenov upozorio je danas da Izrael nije preduzeo korake da se odazove pozivu Saveta bezbednosti i zaustavi širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i da su umesto toga učestale najave o izgradnji takvih naselja.On je podsetio da...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.