Izvor: Blic, 29.Avg.2016, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: I Palestinci i Izraelci ugrožavaju rešenje o dve države

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov izjavio je danas da se i izraelski i palestinski lideri klone koraka koji su neophodni za mir, čime još više narušavaju izglede za rešenje o dve države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Mladenov je obavestio Savet bezbednosti UN da nelegalno širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijima i činjenica da Palestinska uprava u kojoj dominira sekualarni Fatah ne kontroliše pojas Gaze, gde vlada islamski Hamas, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predstavljaju i dalje najveće prepreke miru. Takva je situacija nakon što su međunarodni pregovarači ponudili praktične preporuke za povratak pregovaračkm stolu.

Izraelsko-palestinski pregovori o miru su u zastoju još od aprila 2014. godine.

Mladenov je pozvao na radikalnu izmenu načina kojim se rešavaju problemi u Gazi i rekao da tu palestinsku teritoriju i dalje drže ekstremisti i "zavisna je od humanitarne pomoći.

On je takođe kritikovao najave širenje jevrejskih naselja i rušenja palestinskih kuća, pozvavši Izrael da odustane od takvih odluka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.