UBLAŽIO STAV Tramp: Muslimani iz Britanije mogu u SAD

Izvor: Blic, 28.Jun.2016, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBLAŽIO STAV Tramp: Muslimani iz Britanije mogu u SAD

Predlog najizvesnijeg kandidata Republikanske stranke za američkog predsednika Donalda Tramp da se uvede potpuna zabrana ulaska muslimana u SAD spada u njegove "najbombastičnije izjave", ali izgleda da je američki milijarder promenio svoj stav, ocenjuje danas američka agencija AP.

Tramp je, naime, tokom nedavne posete svojim golf terenima u Škotskoj, rekao je da bi za njega bilo u redu da muslimani "iz Škotske ili Velike Britanije" dođu u SAD.

Na svom nalogu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tviteru kasnije je precizirao da "moramo da zaustavimo imigraciju iz regiona, koji su povezani sa terorizmom, dok ne budu na snazi dokazani metodi provere".

AP podseća da je u decembru 2015. godine Tramp pozvao na uvođenje potpune zabrane ulaska muslimana u SAD nakon pucnjave u San Bernardinu u Kaliforniji dok, kako je navedeno u saopštenju njegove kampanje, predstavnici te države ne otkriju šta se dogodilo.

On se držao tog stava i u januaru tekuće godine.

Kada ga je tokom jedne debate moderator upitao da li je čuo išta što bi ga nateralo da ponovo razmotri svoje "komentare o zabrani muslimana da uđu u zemlju", Tramp je odgovorio da nije.

"Moramo da prekinemo sa političkom koreknošću. Moramo da krenemo da razvijamo zemlju, koja neće imati tu vrstu problema koju smo imali sa ljudima koji lete avionima u Svetski trgovinski centar, sa pucnjavom u Kaliforniji, sa svim problemima širom sveta. Moramo da saznamo šta se događa", poručio je tada Tramp.

U maju je, međutim, počeo da ističe "privremenu prirodu" te zabrane, ali je 13. juna, nakon napada u noćnom klubu u Orlandu u Floridi, delovalo kao da se ponovo zalaže za potpunu zabranu ulaska muslimana u SAD.

"Pozivao sam na potpunu zabranu nakon San Bernardina i dočekan sam velikim prezirom i besom, ali sada mnogi govore da sam bio u pravu. Iako je prekid privremen, moramo da saznamo šta se dešava", rekao je Tramp.

On je dodao da će zabrana biti ukinuta kada SAD bude u poziciji da pravilno i potpuno nadgleda osobe, koje ulaze u tu zemlju.

Tramp je, tokom posete Škotskoj, dao kontradiktorne odgovore kada je upitan za svoj stav o tom pitanju, a u jednom trenutku novinarima je poručio da ne bi imao ništa protiv dolaska muslimana iz "Škotske ili Velike Britanije" u SAD.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.