UBIJAJU SE I MEĐUSOBNO: IS pogubio 100 stranih pripadnika koji su hteli da se vrate kući

Izvor: Telegraf.rs, 20.Dec.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBIJAJU SE I MEĐUSOBNO: IS pogubio 100 stranih pripadnika koji su hteli da se vrate kući

Islamska Država je oformila policiju sa zadatkom da "lovi" strane pripadnike koji se ne javljaju na dužnost

Grupa Islamska država (IS) je pogubila 100 svojih pripadnika koji su pokušali da pobegnu iz njenog “glavnog grada” Rake u Siriji, saopštio je neimenovani sirijski pobunjenik, protivnih i IS i Asadovog režima.

IS je, inače, oformio vojnu policiju, sa zadatkom da “lovi” strane pripadnike koji se ne javljaju na dužnost. Poslednjih dana ta >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << policija je izvršila upad u desetine kuće i privela mnoge džihadiste razočarane realnošću borbe u Siriji, prenosi AFP.

Britanska štampa je u oktobru pisala o pet Britanaca, tri Francuza, dva Nemca i dva Belgijanca, koji su želeli da se vrate kućama, jer su shvatili kako se više bore protiv drugih pobunjeničkih grupa nego protiv Asadovog režima. Zbog te namere IS ih je pohapsila. 

Printskrin: Youtube/MelissaBloggerOne

Prema podacima Međunarodnog centra za proučavanje radikalizma pri londonskom Kings koledžu, u redovima IS ima bar 20 do 50 pripadnika iz Britanije koji bi se vratili kući, ali strahuju da ne budu zarobljeni.

Otkad je koalicija predvođena SAD u avgustu otpočela s vazdušnim napadima protiv IS, ta ekstremistička grupa je pomalo počela da gubi bitku sa drugim pobunjeničkim snagama, a broj poginulih pripadnika IS je znatno povećan. 

U četrvtak su irački Kurdi objavili kako su u dvodnevnom napadu razbili opsadu IS pod kojom su dugo bili civili i borci etničke grupe Jazida u provinciji Sindžar. U tom napadu učestvovalo je 8.000 pešmerga boraca, potpomognutih žestokim vazdušnim napadima međunarodnih koalicionih snaga.

Foto: Tanjug / AP

Portparol partije Kurdske demokratske unije Navaf Halil je objavio kako su danas kurdski borci posle žestokih okršaja sa pripadnicima IS napredovali u šest četvrti sirijskog grada Kobane, na granici s Turskom, i da su opkolili Kulturni centar na istoku tog grada.

Pentagon je, inače, ovih dana objavio kako je u američkim vazdušnim napadima stradalo nekoliko vođa IS. 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.