U ovom gradu je najbolja ulična hrana na svetu (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 21.Apr.2017, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ovom gradu je najbolja ulična hrana na svetu (FOTO) (VIDEO)

Vlasti u Bangkoku su zabranile uličnu hranu na putevima u glavnom gradu, što je izazvalo negodovanje tamošnje javnosti. Ovaj potez su kritikovali kulinarski entuzijasti i prodavci. Kada je ova vest odjeknula kao bomba mnogi su na društvenim mrežama rekli da ih zbog ovoga "srce boli" i da "život ima manje smisla", jer je ulična hrana i njeni jedinstveni ukusi upravo ono što prestonicu Tajlanda čini prepoznatljivom u svetu.

Glavni savetnik guvernera Bangkoka, Vanlop Suvande, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da se sada radi na tome da se tezge uklone iz svih 50 okruga kako bi se trotoari oslobodili za pešake.

- Neće biti popuštanja u ovoj operaciji. Ulični prodavci će morati da se sklone - rekao je on.

Decenijama je Bangkok najposećeniji grad na svetu, a jedan od glavnih razloga je upravo hrana. Meštani i stranci sede na plastičnim stolicama i jedu uličnu hranu čije su tezgice otvorene do ranih jutarnjih sati.

Foto: Wikimedia/Benh LIEU SONG

Putevi su često zakrčeni jer ljudi svakodnevno žure da kupe kriške ananasa, prženu piletinu, slatke svinjske ćevape, kao i rezance. Turizam čini 15% privrede, a tome mnogo doprinose ove ulične tezgice koje su pravi mamac za turiste, prenosi Gardijan.

Drugu godinu za redom CNN je imenovao Bangkok za grad koji ima najbolju uličnu hranu na svetu. Svi dosadašnji pokušaji vlasti da ukloni tezgice nije urodio plodom.

- Ulična hrana je i dalje previše popularna među stanovništvom. Naravno da će uklanjanje tezgica učiniti grad lepšim, ali gde će onda da jedu radnici iz prodavnica, građevinski radnici, taksisti... - kaže Čavade Nualkhair, blogerka ulične hrane.

Foto: maxpixel.freegreatpicture.com

Neke od ulica su već raščišćene jer su preduzimači kupili zemljište i iselili prodavce.

Prošle godine, renovirana Soi Sukhumvit 38 pijaca, koja je radila punih 40 godina, uništena je. Neki od prodavaca koji nude pad tai i prinač sa mangom, bili su prinuđeni da se smeste u podrum obližnje zgrade. Slična situacija je bila i u još nekoliko ulica u gradu.

Jedna žena (61) rekla je da joj je dozvoljeno da prodaje uličnu hranu pošto je iznajmila mali prostor pored apoteke i da više ne koristi javnu površinu.

Pored svih ovih loših vesti stigla je i jedna dobra jer je ministarka turizma na Tajlandu  istakla da će prodavci moći i dalje da prodaju svoju hranu ako poštuju strožije uslove za sigurnost i čistoću, prenosi RT.

Foto: Wikipedia/public domain

Ona je na Fejsbuku u sredu objavila da su lažne tvrdnje da je ulična hrana zabranjena. Dodala je da se trenutno razmatra spisak mera koje će morati da se poštuju kako bi se sa ovom praksom nastavilo.

- Ukratko ova hrana nije zabranjena. Ona će samo biti potpomognuta turističkim atrakcijama i univerzalim higijenskim uslovima - rekla je ona.

Pogledajte video:



(A.T.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.