U Tunisu produženo vanredno stanje za još dva meseca

Izvor: Blic, 31.Jul.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Tunisu produženo vanredno stanje za još dva meseca

Vanredno stanje, koje je uvedeno u Tunisu nakon što je naoružani džihadista u junu na plaži ubio 38 stranih turista, biće produženo za još dva meseca, saopštila je danas kancelarija predsednika republike.

"Posle konsultacija sa premijerom i predsednikom parlamenta, predsednik je odlučio da od 3. avgusta produži za dva meseca vanredno stanje koje je na snazi u celoj zemlji", navodi se u saopštenju.

Predsednik Bedži Kaid Esebsi naložio je 4. jula, osam dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nakon napada u mediteranskom letovalištu Port El Kantaui, uvođenje vanrednog stanja u trajanju od 30 dana.

To je bila jedna u nizu mera koje su vlasti uvele nakon masakra na plaži, kojim je zadat težak udarac turističkoj industriji, ključnoj za ovu zemlju. Među ostalim merama, vlada je prvi put počela da naoružava turističku policiju i da ih ojačava vojnim trupama.

Međutim, Velika Britanija, čijih je 30 državljana ubijeno u napadu na plaži, upozorila je svoje građane da ne putuju u Tunis ako ne moraju, ističući da se više toga mora učiniti kako bi bili bezbedni na odmoru.

Vanredno stanje, za vreme kojeg su policija i vojska imale specijalna ovlašćenja, bilo je na snazi u Tunisu tokom tri godine, do marta 2014, nakon što je dugogodišnji sekularni predsednik Zin El Abidin Ben Ali zbačen sa vlasti u revoluciji 2011. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.