U Sloveniji sve više obolelih od raka

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 01:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sloveniji sve više obolelih od raka

U Sloveniji je sve više pacijenata kod kojih je dijagnostikovan rak, a broj novootkrivenih slučajeva za 10 godina porastao je za 30 odsto, objavio je ljubljanski Onkološki institut povodom sedmice borbe protiv raka.

Institut vodi registar obolelih od raka od 1950. godine, a novi obrađeni podaci govore da se broj novoobolelih povećao s nešto manje od 10.000 u 2001. na gotovo 13.000 u 2011.

Takav porast tumači se i sve boljom dijagnostikom, te produženjem prosečne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << životne dobi, što povećava i incidenciju obolelih od raka.

Najčešći oblici karcinoma su rak kože i prostate, rak dušnika i pluća, rak dojke i debelog creva. U padu je broj obolelih od raka prostate i debelog creva, dok je incidencija ostalih karcinoma u porastu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.