U Rusiji otkrivena DNK konja u mlevenom svinjskom mesu

Izvor: Blic, 04.Avg.2015, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rusiji otkrivena DNK konja u mlevenom svinjskom mesu

Ruska državna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor) objavila je nove rezultate provere proizvoda uzetih iz trgovinskog lanca Ašan, koji su pokazali da su u svinjskom mlevenom mesu prilikom analize pronadjeni strani DNK, konkretno DNK konja.

Kako je saopštio Roseljhoznadzor, molekularno genetska analiza svinjskog mlevenog mesa koji su radnici te ustanove uzeli iz trgovinske mreže Ašan, pokazala je da, pored DNK svinje, postoji i DNK konja, pileta i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krupne rogate stoke.

Po završetku provere Roseljhoznadzor će pripremiti kompletan paket dokumenata (utvrdjenih prekršaja), rekao je agenciji Tas pomoćnik direktora službe, Aleksej Aleksejenko.

Prema njegovim rečima, služba ne namerava da obavi inspekcije u drugim maloprodajnim lancima.

Krajem jula Roseljhoznadzor je saopštio da je prilikom provera lanca Ašan uočio kršenje pravila, javio je ranije Tas. Konkretno, po mišljenju te službe, trgovinski lanac je produžavao rok trajanja ohladjenog sirovog mesa u procesu njegovog čuvanja, prerade i plasmana, i nepravilno je deklarisao proizvode.

Roseljhoznadzor je povukao te proizvode (246,3 kilograma), a Ruski centar za kvalitet i standardizaciju medicinskih sredstava i hrane pokrenuo je istragu.

Pored toga, ranije je objavljeno da je u jednom od hipermarketa Ašan za pripremu pice korišćena kobasica kojoj je istekao rok trajanja.

Direktor za komunikacije Ašana, Marija Kurnosova, objasnila je Tasu da je do pojave nepoštovanja roka trajanja došlo zbog toga što neki dostavljači nisu imali dovoljno vremena da predju na nova pravila o bezbednosti mesa i mesnih proizvoda. Kobasica kojoj je istekao rok upotrebe nalazila se u frižideru i bila je namenjena za otpis, rekla je Kurnosova.

Ranije je pomoćnik direktora Roseljhoznadzora Aleksejenko rekao Tasu da su kontrole u Ašanu sprovedene po nalogu potpredsednika vlade Rusije Arkadija Dvorkoviča, zbog žalbi potrošača na sumnjivu svežinu proizvoda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.