U Italiji usvojen zakon protiv sajber maltretiranja

Izvor: Blic, 18.Maj.2017, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Italiji usvojen zakon protiv sajber maltretiranja

Italijanski parlament usvojio je juče dugo čekani zakon protiv maltretiranja dece preko interneta, nakon nekoliko slučajeva koji su se okončali samoubistvom žrtava.

Poslanici su sa 432 glasa "za" i samo jednim uzdržanim usvojili novi zakon.

- Posvetili smo ovaj zakon Karolini Pikijo kao i svim drugim žrtvama sajber-maltretiranja - rekla je predsednik donjeg doma parlamenta Laura Boldrini.

Karolina Pikijo (14) izvršila je samoubistvo skočivši sa trećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sprata nakon što se na internetu pojavio njen seksualno eksplicitan snimak koji je načinjen mobilnim telefonima na jednoj zabavi.

Ovim zakonom je u Italiji prvi put definisano sajber-maltretiranje i njime se zahteva od svih škola da obrazuju đake da internet koriste odgovorno, kao i da zaposle određenu osobu koja će se baviti tom problematikom.

Novim zakonom je zabranjeno koristiti internet u cilju vređanja, klevetanja, upućivanja pretnji ili radi krađe identiteta maloletne osobe. Žrtva ili njeni roditelji moći će u roku od 48 sati da traže uklanjanje spornog sadržaja.

BONUS VIDEO: Sigurnost mladih na internetu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.