U IRSKU OTIŠLO 5.000 KOMŠIJA: Plata veća vrtoglavih 245 odsto

Izvor: Kurir, 19.Mar.2016, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U IRSKU OTIŠLO 5.000 KOMŠIJA: Plata veća vrtoglavih 245 odsto

Prosečna plata nakon plaćanja poreza u Dablinu je 2.468,19 evra - 245,46 odsto više nego u Hrvatskoj.

U potrazi za boljim životom, prošle godine je iz Hrvatske u Irsku otišlo 4.342 radno sposobnih ljudi, a u januaru ove godine otišlo ih je još 396, piše Glas Slavonije.

To pokazuju podaci o traženim i izdatim PPS brojevima (Personal Public Service Number) u Irskoj koje na svojim zvaničnim stranicama objavljuje irska kancelarija za socijalnu zaštitu. Da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << brojka verodostojna govori činjenica kako ste bez PPS-a u Irskoj niko i ništa. On je nešto poput OIB-a u Hrvatskoj, ili nekakvog poreskog broja u drugim zapadnim zemljama i bez njega se ne može primiti plata.

Mnogi od ta 4.342 građanina Hrvatske sa sobom su poveli i decu te se pretpostavlja da se samo 2015. iz Hrvatske u Irsku odselio oko 5.500 osoba. Većina njih je iz ekonomski i privredni uništene Slavonije i Baranje. Retki su oni koji u Dablinu, Korku, Limeriku ili Galvaiu, gde su najveće hrvatske "kolonije" radnika, nisu pronašli posao te su se vratili u Hrvatsku. Reč je o samo stotinak osoba.

Autorka bloga "Život u Dablinu" Ana-Marija u svome novom postu je vrlo jednostavno objasnila zašto je Zagreb zamenila Dablinom.

"Zašto sam se odselila iz tako prelepe zemlje, pitaju me često ... Prosečna plata nakon plaćanja poreza u Zagrebu je 5.408,98 kuna (714,46 evra). Prosečna plata nakon plaćanja poreza u Dablinu je 18.685,85 kuna (2.468,19 evra) - 245,46 odsto više. Kao jednu od prednosti ističe i sličnost Iraca s Hrvatima.

"Rad uz malo nerada. Da, Irci su nekako slični nama, radimo, volimo neka pravila, ali baš ih ne volimo uvek, pa malo volimo doći na vreme, a malo češće i ne volimo. Volimo da spajamo praznike. Većina Iraca koje znam imala je slobodno više od dve nedelje. Kompletne kompanije bile su zatvorene, čak i neki kafići, mesta u kojima inače uzimam ručak, saloni za žene u našoj zgradi ... Svi državni praznici obeležavaju se ponedeljkom, osim Božića 26. decembra i Nove godine ", piše u svom blogu Ana-Marija.

(Glas Slavonije)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Hrvati beže u Irsku - plata 245 odsto veća

Izvor: Vesti-online.com, 19.Mar.2016

Prosečna plata nakon plaćanja poreza u Dablinu je 2.468,19 evra, što je 245,46 odsto više nego u Hrvatskoj. U potrazi za boljim životom, prošle godine je iz Hrvatske u Irsku otišlo 4.342 radno sposobnih ljudi, a u januaru ove godine otišlo ih je još 396, piše "Glas Slavonije"...To pokazuju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.