U GS UN danas raprava o narkoticima posle 18 godina

Izvor: Blic, 19.Apr.2016, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U GS UN danas raprava o narkoticima posle 18 godina

Na posebnoj sednici Ujedinjenih nacija posvećenoj svetskoj borbi protiv narkotika, prvoj takvoj posle skoro 20 godina, danas će se raspravljati o tome da li zemlje veći naglasak treba da stave na kriminalizaciju i kažnjavanje ili na zdravlje i ljudska prava.

Na trodnevnoj sednici Generalne skupštine u sedištu UN u Njujorku okupiće se stotine državnih zvaničnika, predstavnika nevladinih organizacija i civilnog društva.

To je prva sednica posvećena toj temi od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1998. godine, kada je postavljen nedostižan cilj čišćenja planete od nelegalnih narkotika do 2008. Od tada je sve veći broj državnika i stručnjaka kritikovao međunarodni sistem kontrole narkotika.

Više od 1.000 ljudi, među kojima su Hilari Klinton, Berni Sanders, Voren Bafet, nekoliko američkih senatora, bivši predsednici Meksika, Kolumbije, Brazila, Švajcarske, ali i umetnici, uključujući Stinga, potpisali su prošle sedmice otvoreno pismo Generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kojem ocenjuju da je borba protiv narkotika propala i pozivaju da se u svetskoj politici o narkoticima fokus sa kriminalizacije pomeri na zdravlje i ljudska prava.

Globalna komisija za politiku o narkoticima, među čijim članovima je i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, u saopštenju prošlog meseca je takođe istakla da treba usvojiti drugačiji pristup problemu, koji uključuje dekriminalizaciju, ukidanje smrtnih kazni za prekršaje povezane s narkoticima i da naglasak treba staviti na lečenje.

Ban je ranije ovog meseca ocenio da bi rešavanje problema trebalo da obuhvati i iskorenjivanje droge i alternativne pristupe, dodajući da će sastanak u Njujorku obezbediti "forum za razmatranje kompletnog opsega mogućnosti".

"Samo objedinjen pristup usmeren na razvoj, bezbednost, upravljanje, javno zdravlje i ljudska prava može da se na efikasan način bavi izazovima koje postavlja problem narkotika", kazao je generalni sekretar UN.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.