U GLAVI UBICE Zbog ovih reči je stradala novinarka iz Virdžinije

Izvor: Blic, 28.Avg.2015, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U GLAVI UBICE Zbog ovih reči je stradala novinarka iz Virdžinije

Izjave Alison Parker možda su bile povod za njeno ubistvo budući da je ubica Vester Li Flanagan smatrao da su one rasističke.

Dvadesetčetvorogodišnja TV voditeljka koja je brutalno ubijena usred emisije, nekako je izazvala gnev kod svog ubice koristeći termine “swinging” (“visiti”, što je ubici verovatno bila aluzija na brutalna ubistva crnaca koji su bešeni za drveća ispred kuća) i “field” (“polje”, termin koji se koristi danas da opiše Afroamerikance >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji su izabrali da se ne identifikuju sa belačkom kulturom, aluzija na polja pamuka na kojima su crnci bili eksploatisani) dok je još bila stažista na WDBJ televiziji.

Ova otkrića bacaju novo svetlo na ponašanje brutalnog ubice (41) koji se u više navrata sukobljavao sa fotoreporterima koje je omalovažavao u javnosti i zastrašivao ih svojim agresivnim ponašanjem dok 2013. nije otpušten.

Preispitujući njegovo ponašanje, kolege sada veruju da je Flanagan bio previše paranoičan budući da je jednom kada je neko od zaposlenih doneo lubenicu na posao da se svi počaste, to protumačio kao rasističku šalu umerenu direktno protiv njega.

Svi oni bili su uključeni u žalbu koju je Flanagan uputio dok je Parker radila na drugoj stanici 2012.

U izveštaju, u koji je “Njujork post” imao uvid, urednik Greg Boldvin rekao je da se ubica požalio na reči “swinging” i “field”.

Parkerova nikada nije disciplinovana zbog ovih izjava.

Ali, izgleda ih je Flanagan protumačio kao rasističke što je i naveo u svojim tvitovima nakon ubistva.

- Eto kako je funkcionisao njegov mozak. To je suludo. Donositi takve pretpostavke. Bio je nestabilan. Jednom, kada nam je propalo snimanje uživo, on je pobacao sve svoje stvari i pobegao u šumu na 20 minuta - rekao je Rajan Fuka, urednik videa na WDBJ.

Trevor Fer (33), snimatelj na istoj televiziji, rekao je novinarima da su reči koje je Parkerova koristila bile uobičajene, ali da su nekako ljutile Flanagana.

- Rekli bismo nešto kao: “Reporter je napolju na terenu (field)”. On bi nas pogledao i uzvratio: “Šta to govorite, polja pamuka? To je rasistički!”. Mi bismo ostali zabezeknuti i u neverici da tako nešto može da pomisli. Svi znamo šta to znači, u novinarskom svetu pogotovo, ali on je to nekako tumačio kao pamučna polja zbog čega smo svi ispadali rasisti. On je bio košmar - rekao je Fer.

Rukovodstvo televizije je otkrilo i da je često diktafon koristio da iskaže “svoje mišljenje”, odnosno reči svojih sagovornika uzimao je kao svoje, a nije se bavio novinarstvom.

Takođe je bio i cenzurisan 2012. godine kada je snimao izbore zbog nošenja bedža sa likom Obame, čime je prekršio pravilo novinarske nepristrastnosti.

Žalbe na njegov rad su navedene u sudskim spisima što je i dovelo do njegovog otpuštanja 2013.

On je zatim uložio kontražalbu tvrdeći kako je diskriminiisan zato što je crnac i gej, ali je stanica dobila slučaj.

On je osvojio 1 od 5 bodova u nekoliko kategorija zbog loših veština komunikacije i nemogućnosti da pokaže poštovanje prema kolegama.

Takođe je kritikovan za nepoštovanje rokova i pisanja izvešataja koji nisu bili potkrepljeni činjenicama zbog čega je zbunjivao gledaoce.

- Lubenica bi se pojavila, a onda nestala.. Pojavila, pa nestala... A onda nestala da bi se opet pojaviča. To nije bila slučajnost. Ostavljana je na strateškim mestima - napisao je on u pismu uredništvu 2012. optužujući svoje kolege za zlostavljanje.

U svom mržnjom zadojenom manifestu koji je u sredu počeo da kruži internetom, Flanagan je istakao da njegova ljutnja proizilazi iz rasističkih uvreda koje je trpeo, i kao osveta za masakr u crkvi u Čarlstonu koji ga je primorao da “ubije životinje”.

Prema neimenovanim izvorima, kada je policija upala u njegov stan zatekli su vtata namazana mačjim izmetom i tepihe natopljene urinom. Prema komšijama, on je viđen da često baca fekalije sa terase.

VIDEO > Ovako izgleda stan ubice:

Na drugim mestima u stanu, policija je navodno pronašla i kolekciju seks-igračaka sa “ljudskim materijalima” na njima, ali se veruje da su ovi predmeti uklonjeni pre nego što su fotografije dospele u javnost.

Flanagan je odrastao u Oklandu u Kaliforniji gde je pohađao srednju školu, ali izgleda da je presekao sve veze sa zapadnom obalom kada se pre nekoliko godina preselio u Virdžiniju.

Ne postoje fotografije porodice ili prijatelja pronađene u njegovom stanu, a kada su novinari razgovarali sa njegovom rodbinom, oni su izjavili da poslednjih godina nisu znali mnogo o njegovom životu.

Gajnel Flanagan, rođaka ubice, rekla je da je Vestera poslednji put videla 2013. kada je posetio grad za Dan zahvalnosti.

Njegova školska drugarica sa kojom je išao na maturu je izjavila da niko od njegovih bivših prijatelja nije znao da se preselio na istok i da je koristio lažno ime Brus Vilis.

Lora Džoe je izjavila da je Flanagan kojeg je ona poznavala bio “drag” i “pravi džentlmen” i da ima problem da poveže sećanje na njega sa čovekom koji je izvršio brutalna ubistva.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zbog ovih reči je stradala novinarka iz Virdžinije

Izvor: Vesti-online.com, 28.Avg.2015

Izjave Alison Parker možda su bile povod za njeno ubistvo budući da je ubica Vester Li Flanagan smatrao da su one rasističke...Dvadesetčetvorogodišnja TV voditeljka koja je brutalno ubijena usred emisije, nekako je izazvala gnev kod svog ubice koristeći termine “swinging” (“visiti”, što...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.