Izvor: Blic, 14.Jul.2017, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Crnoj Gori otkriven spomenik Puniši Račiću, iz Hrvatske stižu osude

U crnogorskom selu Slatina, nadomak Andrijevice, otkriven je spomenik Puniši Račiću, koji je kao narodni poslanik u skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1928. godine ubio grupu hrvatskih poslanika na čelu sa osnivačem Hrvatske seljačke stranke Stjepanom Radićem.

Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore i Hrvatska seljačka stranka (HŠ) osudili su otkrivanje spomenika Račiću u Slatini, a HŠ je pozvala hrvatsku vladu da hitno uputi protestnu notu Crnoj Gori, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hina.

Račić je te 1928. godine ubio hrvatske poslanike Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a smrtno ranio Stjepana Radića.

On je tada ranio još dvojicu Ivana Granđu i Ivana Pernara.

Inicijativu da se u njegovom rodnom mestu postavi spomen-obeležje pokrenulo je bratstvo Račića, koje su podržali meštani Slatine, prenosi RTCG.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora: Otkriven spomenik Puniši Račiću, Hrvati "poludeli"

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jul.2017

U crnogorskom selu Slatina, nadomak Andrijevice, otkriven je spomenik Puniši Račiću, koji je kao narodni poslanik u skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1928. godine ubio grupu hrvatskih poslanika na čelu sa osnivačem Hrvatske seljačke stranke Stjepanom Radićem...Hrvatsko nacionalno...

Nastavak na Vesti-online.com...

Osude iz Hrvatske zbog spomenika Puniši Račiću u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 14.Jul.2017

U crnogorskom selu Slatina, nadomak Andrijevice, otkriven je spomenik Puniši Račiću, koji je kao narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1928. godine ubio grupu hrvatskih poslanika na čelu sa osnivačem Hrvatske seljačke stranke Stjepanom Radićem. Otkrivanje spomenika...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.