Tviter ponovo na meti Erdogana

Izvor: B92, 12.Apr.2014, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tviter ponovo na meti Erdogana

Ankara -- Turski premijer Redžep Tajip Erdogan optužio je Tviter da ne plaća porez, uzvrativši tako na tvitove koji optužuju za korupciju njegove bliske saradnike.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je Tviter da izbegava plaćanje poreza, uzvrativši tako na optužbe za korupciju koje su na toj društvenoj mreži objavljene na račun njegih bliskih saradnika.

"Tviter, Jutjub i Fejsbuk su međunarodne kompanije koje su napravljene sa ciljem da naprave profit", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Erdogan u govoru emitovanom na turskoj televiziji, dodajući da je Tviter "kriv" jer ne plaća porez u Turskoj.

Prema njegovim rečima, sve kompanije moraju da poštuju "Ustav, zakone i poreska pravila" Turske.

Po naredbi vlade, 20. marta u Turskoj je zabranjen pristup Tviteru pošto su Erdoganovi protivnici na toj društvenoj mreži objavili snimke telefonskih razgovora kojima se premijer povezuje sa skandalom vezanom za korupciju.

Posle toga su Turskoj oštre kritike uputili njeni saveznici u NATO-u i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Turske vlasti su odlukom Ustavnog suda bile primorane da 3. aprila povuku odluku o blokadi Tvitera. Sud je tada saopštio da se blokadom Tvitera krše ustavno pravo i sloboda govora.

Erdogan je danas izjavio da Sud takvom odlukom u zaštitu stavlja "međunarodne kompanije", a ne državu Tursku.

"Stalno ponavljam - oni koji žele da se bave politikom treba da napuste svoja mesta, skinu odeću sudija i bave se politikom u političkim partijama", rekao je turski premijer.

Erdogan je naredio blokadu Tvitera pre lokalnih izbora 30. marta, na kojima je njegova Stranka pravde i razvoja odnela ubedljivu pobedu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.