Turska pozvala Bana da predstavi plan za ujedinjenje Kipra

Izvor: Blic, 06.Mar.2015, 02:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska pozvala Bana da predstavi plan za ujedinjenje Kipra

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna da izađe sa planom za ujedinjenje Kipra pre nego što završi svoj mandat na kraju 2016.

Ahmet Davutoglu

Davutoglu je na konferenciji za novinare u UN posle sastanka sa Banom rekao da će Turska "učiniti sve što je moguće za održiv, sveobuhvatan mir na Kipru".

Turski premijer je pozvao kiparske Grke da se vrate pregovorima i založio se za međunarodnu konferenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o ujedinjenju mediteranskog ostrva, preneo je AP.

Kipar je podeljen 1974. godine, na severni turski i južni grčki deo, pošto je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara kojeg su sprovele pristalice ujedinjenja sa Grčkom.

Turska ne priznaje Kipar kao državu i insistira na tome da jednostrano istraživanje na polju nafte i gasa, koje sprovodi međunarodno priznati grčki deo ostrva, krši prava kiparskih Turaka.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades je u oktobru suspendovao pregovore o ujedinjenju nakon što je Turska najavila da će pokrenuti istraživanja nalazišta gasa u vodama u kojima je kiparska vlada za eksploataciju ovlastila druge kompanije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.