Turska: Apelacioni sud omogućio opozicionoj MHP smenu lidera

Izvor: Blic, 24.Maj.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Apelacioni sud omogućio opozicionoj MHP smenu lidera

Apelacioni sud Turske odobrio je danas presudu lokalnog suda kojom se dozvoljava nacionalističkoj opozicionoj Partiji nacionalne akcije (MHP) da održi vanredni kongres, koji je nekoliko stotina njenih članova sazvalo kako bi smenilo lidera te stranke Devleta Bahdželija, javljaju turski mediji.

Prema rezultatima anketa, smenjivanje Bahdželija moglo bi da dovede do porasta podrške toj stranci čime bi se, navodi Rojters, oslabile šanse turskog predsednika Redžepa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tajipa Erdogana da obezbedi snažnu podršku u parlamentu za uvođenje predsedničkog sistema.

Novoimenovani turski premijer Binali Jildirim objavio je ranije danas novi sastav vlade, dva dana nakon što mu je Erdogan poverio mandat za formiranje vlade, a u novom Kabinetu zadržana je većina ključnih ministara, osim ministra za pitanja Evropske unije.

Erdogan je danas odobrio novu vladu koju je njemu lojalni saveznik formirao uz obećanje da će sprovesti ustavne reforme kojim će se proširiti predsednička ovlašćenja, preneo je AP.

Erdogan je Jildirimu (60) u nedelju poverio mandat da formira novu vladu, nakon što je Ahmet Davutoglu podneo ostavku na tu dužnost usled razilaženja sa predsednikom po nizu pitanja, uključujući manjak Davutogluovog entuzijazma kad je reč o izmenama Ustava kako bi se predsedniku, koji ima pretežno ceremonijalnu funkciju, dodelila i izvršna ovlašćenja.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.