Tunis: Srbi se žale na prazne plaže, MSP upozorava da ne idu u pustinju

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jul.2015, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunis: Srbi se žale na prazne plaže, MSP upozorava da ne idu u pustinju

Plaže i ulice Tunisa skoro da su opustele posle nedavnog terorističkog napada. To je upravo ono što najviše i smeta srpskim turistima koji su i dalje na odmoru u toj zemlji. Vanredno stanje ih preterano ne plaši iako, prema njihovim rečima, hotele i plaže kontrolišu jake policijske snage.

- Na recepciji našeg hotela uvek stoje dva policajca. Policija i obezbeđenje teraju sve prodavce sa plaža. Ne sme više nijedan da nam priđe, zbog naše sigurnosti - rekla je sagovornica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Tunišani sa kojima su naši turisti u kontaktu smatraju da je cilj napada bio da se uništi turizam zemlje koja je bila jedina mirna država u tom regionu. Teroristima je to i uspelo jer je ogroman broj turista iz Evrope otkazao svoja letovanja. S druge strane, grupa srpskih turista nedavno se otimala za besplatan produžetak letovanja u Tunisu koji im je ponudila agencija.

Ambasador Srbije u Tunisu, Nikola Lukić, rekao je u subotu uveče da su svi srpski turisti dobro i da su obavešteni su o uvođenju vanrednog stanja u toj zemlji, u kontaktu su sa ambasadom Srbije i za njih su stalno otvorene telefonske linije ambasade.

Ambasador Lukić je rekao da će vanredno stanje trajati 30 dana i da će biti produžavano ukoliko za to bude potrebe.

- Vanredno stanje zapravo daje prava snagama bezbednosti, Nacionalne garde i pojedinim jedinicama vojske da mogu da zaustave i pretresaju  u situacijama gde ima osnovane sumnje na opasnost od terorističkih akcija, a u nekim mestima mogu biti preduzete i mere ograničenja kretanja, sve radi bezbednosti - ukazao je ambašador Lukić.

On je objasnio da su na ulicama već bile primetne pojačane policijske snage, a da je vanredno stanje uvedeno radi njihovog efikasnijeg delovanja.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije upozorilo je turiste iz Srbije da izbegavaju putovanja u planinske i pustinjske oblasti ove zemlje, kao i da slede uputstva Vlade Tunisa.

- Trenutno, tuniski nadležni organi ne uvode mere ograničenja kretanja u području glavnih turističkih destinacija, ali preporučuju mere pojačanog opreza - navodi se u saopštenju i dodaje da je neophodno pažljivo pratiti zvanična saopštenja tuniske vlade.

- Državljani Srbije koje se trenutno nalaze u Tunisu trebalo bi da slede uputstva koja budu davali tuniski bezbednosni organi. Potrebno je izbegavati putovanja u planinske oblasti blizu alžirske granice, usled mogućih oružanih sukoba. Van glavnih saobraćajnica, preporučuje se posebna pažnja, jer je moguće pojačano prisustvo vojske i policije - upozorava MSP.

- Na jugu Tunisa i u pustinjskim delovima ne preporučuju se organizovani turistički izleti. U večernjim časovima potrebno je izbegavati turističke izlete iz bezbednosnih razloga - ističe se u saopštenju Ministarstva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.