Trećina kaktusa bi mogla da nestane

Izvor: Radio 021, 30.Nov.2015, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trećina kaktusa bi mogla da nestane

Međunarodna unija za očuvanje prirodnih izvora i prirode (IUCN) saopštila je kako gotovo trećini kaktusa na svetu preti nestanak.

Istraživanjem je obuhvaćeno 1.478 vrsta kaktusa i utvrđeno je da bi 31 odsto njih moglo nestati.

U istraživanju objavljenom u časopisu "Nature Plants" navedeno je kako kaktusima preti nestanak zbog urbanizcije, pretvaranja neobradivih površina u obradive i trgovine.

Kaktusi kojima preti nestanak nalaze se uglavnom na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Rio Gradne do Sul, na jugu Brazila, na severu Urugvaja, kao i u meksičkim gradovima Kveretaro, San Luis Potosi i Puebla.

Stručnjak za kaktuse na Nacionalnom autonomnom univerzitetu u Meksiku (UNAM) Salvador Arias smatra da je razlog tome sve veći izvoz kaktusa u Evropu kao i uništavanje prirode i njenih bogatstava. On je naveo da je potrebno preduzeti velike korake kako bi se sprečila ekološka katastrofa.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.